 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas no : 1995/8687
Karar no : 1995/26796
Tarih : 19.09.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacı, ihbar ve kıdem tazminatı ile ayakkabı ve elbise bedelinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Toplanan bilgi ve belgelere göre; davacının 1 ay içinde 3 işgünü devamsızlığı nedeniyle disiplin kurulunca iş aktinin feshedildiği, ancak disiplin kurulunca davacının savunmasının alınmadan oybirliği ile feshin kararlaştırıldığı anlaşılmaktadır.
Mahkemece TİS'indeki hüküm uyarınca davacının savunmasının alınması gerektiği halde, alınmaması nedeniyle haksız olarak iş aktinin feshedildiği kabul edilmiş ise de TİS'indeki savunmanın alınmasıyla ilgili hüküm disiplin kurulunun çalışmasıyla ilgili bir hüküm olup, bir geçerlilik şartı değildir. Disiplin kurulunca haklı olarak iş akti fehsedildiği savunulduğuna göre, bu savunma üzerinde durularak gerçekten bir ay içinde 3 gün devamsızlığın gerçekleşip gerçekleşmediğinin tarafların delilleri de toplanarak araştırılması ve hasıl olacak sonuca göre, bir karar verilmesi gerekir. Yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarda gösterilen nedenle BOZULMASINA, 19.9.1995 gününde oybirliğiyle karar verildi.