 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas no : 1995/37691
Karar no : 1996/414
Tarih : 22.01.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacı, ihbar tazminatıyle ücret alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuluşup düşünüldü:
KARAR : 1- Dosyadaki bilgi ve belgelere ve ihale ilgili sözleşmeye göre ... Büyükşehir Belediye Başkanlığı sınırları bünyesinde ilaçlama ve haşerelerle mücadele işlerinin ... limited şirketine yaptırılması işi bir bütünlük içinde verildiği ihale sözleşmesinin bu niteliği itibariyle taraflar arasında istisna akdinin sözkonusu olduğu bunun sonucu olarak da müteahhidin işçileri ile ilgili borçlardan dolayı ... Büyükşehir Belediye Başkanlığının sorumlu tutulması olanağı bulunmadığı bir başka anlatımla olayda asıl işveren alt işveren ilişkisinden söz edilemiyeceği anlaşılmaktadır.
Bu durumda istisna akdi ile ... Belediye Başkanlığından iş alan müteahhidin işçilerinin alacağından dolayı anılan Belediye Başkanlığının sorumlu tutulmuş olması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
2- ... Ltd. Şti.'nin temyizine gelince;
a) Davacı ile ... Ltd. Şti. arasında başlangıçta 01.06.1992 - 31.10.1992 tarihli süresi belirli hizmet sözleşmesinin düzenlendiği sürenin bitiminde, her iki tarafın sesini çıkarmaması üzerine sözleşmenin devam ettiği ancak, bitim tarihinden itibaren 4 ay dolmadan sözleşmenin feshedildiği taraflar arasında uyuşmazlık konusu değildir. BK. konuya ilişkin 339. maddesine göre belirli süreli hizmet akdi müddetin sınırından sonra tarafların sükutu ile temdit edildiği takdirde akit aynı müddet ve nihayet bir sene içinde edilmiş sayılır. Taraflar arasındaki sözleşme başlangıçta olduğu gibi fesih tarihinde de süresi belirli nitelikte bulunduğuna göre ihbar tazminatına hükmedilmesi doğru değildir. Zira ihbar tazminatı süresi belirsiz hizmet akitleri için sözkonusudur.
b) Olayda, teşmil kararnamesinin uygulanma olanağı yoktur.
Teşmil kararnamesi ... Büyükşehir Belediyesi işyerlerini ve bu yerlerde çalışan kendi işçilerini kapsamaktadır. Müstakil bir işveren dışında bulunan ... Ltd. Şti. işçilerinin yararlandırılmış olması hatalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, 22.01.1996 gününde oybirliğiyle karar verildi.