 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas no : 1995/35613
Karar no : 1996/9803
Tarih : 07.05.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacı, ihbar ve kıdem tazminatıyla, izin ücretinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davalı 28.05.1993 tarihlerinde davacıya tebliğ edilen fesih bildiriminde 30.07.1993 tarihi itibarıyla aradaki hizmet aktini feshettiğini ve günde 2 saat iş arama izni kullanılabileceğini duyurmuştur.Davacı iş arama izninin kullandırılmadığını, böylece ihbar tazminatına hak kazandığını iddia ederek talepte bulunmuş ve mahkemece de talep gibi hüküm kurulmuştur.
Davacıya iş arama izni kullanma olanağı başlangıçta tanınmış olmakla birlikte, bu iznin kullandırılıp kullandırılmadığı taraflar arasında uyuşmazlık konusunu oluşturmaktadır. Her ne kadar Bölge Çalışma Müdürlüğü'nce konuyla ilgili yapılan soruşturmada davacının 7,5 saat çalıştırılmak suretiyle 2 saat izin verilmediği biçiminde bir açıklamaya yer verilmiş ise de, başlangıçta kendisine tanınan 2 saatlik iş arama izni kullanmak istediği halde kullandırılmadığını davacının ispat etmesi gerekir. Bölge Çalışma Müdürlüğü'nce düzenlenen raporda aksi sonuca varmak imkanı yoktur. Davacı işçi bu izni kullanmak istediğini ancak davalı tarafça kullandırılmadığını dava dilekçesinde dahi ileri sürmüş değildir. Fesih bildirimindeki kendisine tanınan olanağın, istemesine rağmen kullandırılmadığını iş değer bir belge ile iddia ve ispat etmediğinden ihbar tazminatı isteğinin reddine karar vermek gerekir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle BOZULMASINA, 07.05.1996 gününde oy çokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, yerel mahkeme kararının onanması görüşündeyim.
Üye
E. Serim