 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E. 1995/30176
K. 1995/35836
T. 19.12.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
İŞ SÖZLEŞMESİ
İHBAR VE KIDEM TAZMİNATI
MANEVİ TAZMİNAT
KARAR ÖZETİ Davacının; bir haftalık raporunun bitiminden itibaren üst üste iki gün devamsızlıkta bulunduğu, bunun üzerine davalı bankaca sözleşmenin feshedildiği ve davacının devamsızlık konusunda haklı olmadığı tanık anlatımları ile anlaşıldığına göre, belirtilen şekildeki devamsızlık, 1475 sayılı İş Kanununun 17/II-f maddesindeki hali oluşturduğundan işverene, iş sözleşmesini haklı olarak feshetme yetkisi verir. Böyle olunca, ihbar ve kıdem tazminatı istekleri ile koşulları gerçekleşmemiş bulunan manevi tazminatın reddine karar verilmelidir.
(1475 s. İş K. m. 17/lI-f)
(818 s. BK. m. 47, 49)
Taraflar arasındaki ihbar ve kıdem tazminatının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün, süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı avukatınca istenilmesi üzerine; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Dosya İçeriğine göre, davacının bir haftalık raporunun hitamında 29.2.1992 tarihinden itibaren üst üste iki gün devamsızlıkta bulunduğu, bunun üzerine davalı bankaca sözleşmesinin feshedildiği anlaşılmaktadır. Dinlenen davacı tanıklarının devamsızlık konusunda davacının haklı nedeni bulunduğunu bildirmiş değillerdir. Belirtilen şekildeki devamsızlık, 1475 sayılı İş kanununun 17/II-f maddesindeki hali oluşturmakta olup, işverene, iş sözleşmesini haklı olarak feshetme yetkisi verir. Böyle olunca ihbar ve kıdem tazminatı istekleri ile koşulları gerçekleşmemiş bulunan manevi tazminatın reddine karar verilmesi gerekir.
SONUÇ Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten (BOZULMASINA), davalı yararına takdir edilen 6.000.000 TL. duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 19.12.1995 gününde oybirliğiyle karar verildi.