 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas no : 1995/28114
Karar no : 1995/35046
Tarih : 06.12.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki, ihbar ve kıdem tazminatı, fazla çalışma ve yıllık ücretli izin parası, hafta ve genel tatil gündelikleri ile ücret alacağının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesinin (...) istenilmesi üzerine (...) dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 2- Dinlenen tanık anlatımlarına ve dosya içeriğine göre, işçi olarak davacının çalışmaya başladığı tarihte davalılar Be-Ha-Şe İnşaat Sanayi Ltd. Şti, Bekir Halil Çelik A.Ş., Genç Çelikler Ltd.Şti.'nin birlikte çalıştıkları, daha sonra 1987 yılında, Genç Çelikler Ltd. Şirketi'nin diğer iki davalı şirketle bir protokol yaparak ayrıldığı, ayrılırken de, davacının da dahil bulunduğu bir kısım işçileri yeni kurduğu işyerine alıp götürdüğü, böylece davalılar arasında işlerin tasfiye edildiği, davacının da adı geçen diğer şirketlerden ayrıldığı ve çalışmasını Çelikler Ltd. Şirketi'nde sürdürdüğü ve bu son şirketçe onun tarafından kurulan diğer iki yeni şirket tarafından iş aktinin kıdem ve ihbar tazminatı alacak şekilde sona erdirildiği anlaşılmaktadır. Olayların bu cereyan şekline göre davalılardan B-Ha-Şe İnşaat ve Sanayi Ltd. Şti. ile Bekir Halil Çelik A.Ş.'nin sadece kendilerinin nezdinde 31.12.1986 tarihine kadar davacının çalışması nedeniyle o tarihteki ücret ve hizmet süresine göre, kıdem tazminatından sorumlu tutulmaları gerekir. Bu durum bilirkişi raporunda da açık ve seçik ortaya konulmuştur. Buna rağmen mahkemenin bu iki şirketi tüm kıdem tazminatı ile birlikte, ihbar tazminatından ve diğer işçilik haklarından sorumlu tutması hatalıdır.
SONUÇ : Mahkemenin tüm davalı şirketleri aile şirketleri olarak kabul edip, bütün haklardan tüm davalıları sorumlu tutması isabetsizdir (6.12.1995).