 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas no : 1995/26152
Karar no : 1995/24954
Tarih : 11.09.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacının, prosedürüne uygun şekildre davalı işçi sendikasınca işyerinde grev uygulaması başladıktan sonra grevci işçiler tarafından yasa gereği çalışma durumunda bulunan işçiler çalıştırılmadıklarını, mevcut tamirat için kendisiyle anlaşma yapan müteahhide tamiratla ilgili işlerin yapatırılmadığının böylece kanunsuz grevin oluştuğunu iddia ederek bu durumun tesbiti için dava açtığı anlaşılmaktadır.
KARAR : Mahkemece yaptırılan bilirkişi incelemesi ile öngörülen olguların gerçekleştiği kabul edilerek uygulanmakta olan grevin yasa dışı olduğunun tesbitine karar verilmiştir.
2822 sayılı TİS Grev ve Lokavt Kanunu'nun 25. maddesinde "işçilerin, topluca çalışmamak suretiyle işyerinde faaliyeti durdurmak veya işin niteliğine göre önemli ölçüde aksatmak amacıyla aralarında anlaşarak veyahut bir kurluşun aynı amaçla topluca çalışmaları için verdiği karara uyarak işi bırakmalarını grev için aranan şartlar gerçekleşmeden yapılan greve kanun dışı grev denilir" hükmü öngörülmüştür.
Öncelikle berlirtmek gerekir ki, usulüne uygun biçimde sendikaca grev kararı alındığı ve yasal sürelere uyulmak suretiyle işyerinde grevin uygulamaya başladığı konularda taraflar arasında herhangi bir uyuşmazlık bulunmamaktadır. Mahkemece yaptırılan birikişi incelemesine ve dosyadaki bilgi ve belgelere göre; grev uygulamakta olan işyerinin tamiratı için işverence grevden önce gerekli işlemlerin yaptırılması üzerine onarım çalışmalarına başlandığı, fakat buna rağmen grevci işçilerin onarı işini engellediklerini, keza çalışmak durumunda bulunan işçilerin çalışmalarının önlendiği, daha önce çalışan işçilerle üretilen ürünlerin dışarı çıkarılmalarının durdurulduğunu ve işyerinde maddi zararların meydana geldiği anlaşılmaktadır. Grevle ilgili bu gelişmeler üzerine taraflar arasındaki uyuşmazlık, yasal prosedörüne uygun biçimde alınan ve işyerinde uygulanmaya başlayan grevin kanunda yazılı şart ve usuller dışında uygulanması halinde yasa dışı grev için öngörülen hükümlerin uygulanıp uygulanmayacağı konsunda toplanmaktadır. 2822 sayılı kanunun 46. maddesi aynı kanunun 25. maddesinde öngörülen yasadışı grev tesbiti ile ilgili hükme yer vermiş 38, 47.ve 71. maddalerde de kanunda yazılı şart ve usuller dışında davranışlarda bulunulması halinde özel hükümleri ayrıca düzenlemiştir. Bu davranışlar için kanunda özel biçimde hukuki ve cezai yaptırımlar öngörüldüğüne göre, davacının isteğinin 46. maddesi uyarınca hüküm altına alınarak grevin yasa dışı olduğunun tesbitine karar verilmiş olması kanun sistemine aykırıdır. Bu durumda davanın reddine karar verilmesi gerekirken, kabulü isabetsiz olup, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 11.09.1995 gününde oybirliğiyle karar verildi.