 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas no : 1994/6892
Karar no : 1994/6889
Tarih : 05.05.1994
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : (A) Sendikası adına Avukat S.O. ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına Avukat N.M. aralarındaki dava hakkında Ankara 7. İş Mahkemesi'nden verilen 31.3.1994 günlü ve 9-9 sayılı hüküm, davalı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı, Sendika, (B) Genel Müdürlüğü'ne ait işyerlerinde TİS yapmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurduğunu ve Bakanlıkça gerekli çoğunluğu sağladığının tespit edilmiş olmasına rağmen işkolu tespit prosedürünün henüz sonuçlanmadığı gerekçesi ile, yetki verilmediğinden davalı Bakanlığın yarattığı muarazanın men'ine ve TİS yapma yetkisinin tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece istek doğrultusunda hüküm kurulmuştur.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, her işyeri bir işkolunda faaliyet gösterir. İşçi ve işveren sendikaları da işkolu esasına göre kurulur ve faaliyetleri kurulu bulundukları işkolları ile sınırlıdır. Bu nedenle sendikalar ancak faaliyet gösterdikleri iş kolundaki işyerleri için TİS yapma yetkisine sahiptirler. Bir işçi sendikasının kurulu bulunduğu işkoluna girmeyen işyeri veya işyerleri için yapacağı TİS ehliyetsizlik sebebi ile geçersizdir. Bir işyerinin hangi işkoluna girdiği konusundaki uyuşmazlık TİS yetkisinin tespit sırasında da çıkabilir. Bu durumda söz konusu uyuşmazlığın yetki tespiti bakımından bekletici mesele yapılması ve işkolunun belirlenmesine ilişkin uyuşmazlığın 2821 Sendikalar Kanunu'nun 4. maddesindeki usule göre çözümlenmesinin beklenmesi gerekir.
Somut olayda TİS'i yapılması istenen işyerleri ile ilgili olarak işkolu konusunda uyuşmazlık çıktığı ve açılan davanın İstanbul 3. İş Mahkemesi'nin 1994/2 esnasında kayıtlı olup, henüz sonuçlanmadığı anlaşılmaktadır. Bu durumda anılan davanın sonucunun beklenmesi gerekir. Dairemizin yerleşmiş uygulamaları da bu doğrultudadır. Buna rağmen mahkemenin işkolu uyuşmazlığının sonucunu beklemeden yazılı şekilde hüküm vermiş olması isabetsiz olup, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, 5.5.1994 gününde oybirliğiyle karar verildi.