 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E. 1994/18927
K. 1995/12266
T. 10.4.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- İŞ AKTİ
- İŞÇİ-MEMUR STATÜSÜNDE ÇALIŞMA
- KIDEM TAZMİNATI
KARAR ÖZETİ: Kıdem tazminatı, işçi olarak çalışanlar için ve aynı maddede belirtilen nedenlerle iş aktinin sona ermesi halinde öngörülmüştür.Davacı, memur statüsünde çalışmakta ikenemekli olduğuna göre, İş Kanununun 14. maddesine dayanarak kıdem tazminatı isteyemez.
(1475 s. İş K. m. 14)
Davacı, ikramiye ve kıdem tazminatı alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
1- Dosyadaki yazı (ara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının tüm temyiz itirazları ile davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
2- Dosyadaki belge ve bilgilere göre davacı; davalıya ait işyerinde bir süre işçi statüsünde çalıştıktan sonra, memur statüsüne geçmiş ve bu statüde çalışırken, 5434 sayılı Yasa hükümlerine göre emekli olarak işten ayrılmıştır. 1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesine göre; kıdem tazminatı, işçi olarak çalışanlar için ve aynı maddede belirtilen nedenlerle iş akdinin sona ermesi halinde öngörülmüştür. Davacı, memur statüsünde çalışmakta iken emekli olduğuna göre, İş Kanununun 14. maddesine dayanarak kıdem tazminatı isteyemez. O halde kıdem tazminatına ilişkin isteğinin reddine karar verilmelidir.
Sonuç :Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 10.4.1995 gününde oybirliğiyle karar verildi.