 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E. 1994/16560
K. 1995/5227
T. 21.2.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
İŞ AKTİ
KIDEM TAZMİNATI
HİZMET SÜRELERİNİN BİRLEŞTİRİLMESİ
ZAMANAŞIMI
KARAR ÖZETİ: İşçinin kıdemi; hizmet akdinin devam etmiş veya aralıklarla yeniden aktedilmiş olmasına bakılmaksızın, aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştığı süreler gözönüne alınarak hesaplanır. Bu durumda, davacının İş Kanununun 14/2. maddesi uyarınca yeniden aktedilen bir akte dayanarak çalışmış olması, hizmet sürelerinin birleştirilmesini engellemez. Sözkonusu hizmet birleştirmelerinde, önceki dönem çalışması yönünden zamanaşımı işlemez. Böyle olunca, gerçekleşecek kıdem tazminatının hüküm altına alınması gerekir.
(1475 s. İş K. m. 14/2)
Davacı, kıdem tazminatı farkının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm, süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
1475 sayılı İş Kanununun 14/2. maddesi uyarınca; işçinin kıdemi, hizmet aktinin devam etmiş veya fasılalarla yeniden aktedilmiş olmasına bakılmaksızın, aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştığı süreler gözönüne alınarak hesaplanır.
Somut olayda, davacının iş akti, işyeri ile ilgili olmayan bir suçtan dolayı tutuklanması üzerine, 1977 yılında feshedilmiştir. Dairemizin yerleşmiş içtihatlarına göre, bu fesih İş Kanununun 17/111. maddesindeki işçinin şahsına bağlı zorunlu nedene dayalı ve kıdem tazminatına hak kazandıran bir fesihtir. Davacı, 1978 yılında tekrar aynı işyerinde çalışmaya başlamış ve 1994 yılında da emekli olmak suretiyle işten ayrılmıştır. Bu durumda, davacının iş Kanununun 14/2. maddesi uyarınca yeniden aktedilen bir akte dayanarak çalışmış olması, hizmet sürelerinin birleşmesini engellemez. Söz konusu hizmet birleştirilmelerinde, önceki dönem çalışması yönünden zamanaşımı işlemez. Böyle olunca, gerçekleşecek kıdem tazminatının hüküm altına alınması gerekirken, yerleşmiş içtihatların aksine yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz olup, bozmayı gerektirir.
Sonuç Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle (B0ZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 21 .2.1995 gününde oybirliğiyle karar verildi.