 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E. 1994/15339
K.1995/2160
T. 2.2.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
İŞAKTİ
ÜCRET
KARAR ÖZETİ: Ücret, bir iş karşılığıdır. Çalışılmadan ücret isteğinde bulunma olanağı yoktur. Davacı işçi, işyeri ile ilgili olmayan bir suç nedeniyle tutuklanmış ve çok uzun süre için ücrete hak kazanmamıştır. Bu durumda, ücret isteğinin reddine karar verilmelidir.
(1475 s. İş K. m. 26)
Davacı, ücret ve ikramiye alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm, süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
2- Davalının temyizine gelince:
Davacı işçi çalışmakta iken işyeri ile ilgisi olmayan bir suçtan tutuklanması üzerine, iş akti davalı tarafından devamsızlıktan feshedilmiştir. Ceza mahkemesinde açılan davanın beraatle sonuçlanmasından sonra tekrar işverene başvurmuş ve çalışmaya başlamıştır. Davacı açtığı bu dava ile işyerinde çalışmadığı dönem için ücret isteğinde bulunmaktadır. Mahkemece istek kabul edilerek, 1985 yılından tekrar çalışmaya başladığı 20.7.1989 tarihine kadar geçen süre için ücret alacağını hüküm altına almıştır.'
Belirtmek gerekirki; ücret, bir iş karşılığıdır. Çalışılmadan ücret isteğinde bulunma olanağı yoktur. Davacı işçi, işyeri ile ilgili olmayan bir suç nedeniyle tutuklanmış ve çok uzun süre işyerinde çalışmamış olduğuna göre, anılan süre için ücrete hak kazanamamıştır. Bu durum karşısında, ücret isteğinin reddine karar vermek gerekirken yazılı şekilde kabulü isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle (BOZULMASINA) peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 2.2.1995 gününde oybirliğiyle karar verildi.