 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 1993/6403
Karar No: 1993/6728
Tarih: 22.04.1993
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : R.Ş., M.B. ve N.K. adına Avukat T.İ. ile (A) Sendikası Genel Başkanlığı adına Avukat S.O. aralarındaki dava hakkında Soma İş Mahkemesi'nden verilen 23.2.1993 günlü ve 95/5 sayılı hüküm, davalı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacılar (A) Sendikası (B) Şubesi'nce sendika genel kuruluna katılacak delege seçimlerinde usulsüzlük yapıldığını iddia ederek 2.12.1991 tarihinde yapılan şube delege seçimlerinin ve bu seçim sonucunda seçilen delegelerden oluşan ve 5.1.1992 tarihinde yapılan (A) Sendikası (B) Şubesi olağan genel kurulunun iptaline karar verilmesini istemiştir.
Davalı sendika, ileri sürülen iddiaların dayanağı bulunmadığını ve davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
Mahkemece yapılan yargılama sonunda; üye listelerinin toplantı tarihinden 7 gün önce asılmak suretiyle ilan edilmediğini, ilanın her seçim bitiminde ve bu birimlere dahil işyerlerinde ayrı ayrı yapılması gerektiği halde, yapılmadığını ve 13 sendika üyesini listede isimleri olmadığı halde oy kullandırıldığını vurgulamak suretiyle (A) Sendikası (B) Şubesi'nce 2.12.1991 tarihinde yapılan şube delege seçimlerini ve 5.1.1992'de yapılan 4. Şube genel kongresinin iptaline karar verilmiştir.
2821 sayılı Sendikalar Kanunu'nun 10. maddesinin konuyla ilgili ikinci fıkrasında; işçi sendikası şubesinin faaliyet sahasında çalışan sendikalı işçi sayısının beşyüzü aştığı taktirde şube genel kurulunun delege esasına göre yapılması, genel kurula katılacak delegelerin üyeler tarafından serbest, eşit, gizli oy, açık sayım ve döküm esasına ve Sendika Tüzüğü'ndeki hükümlere göre seçilmesi ve şube genel kuruluna katılacak delege sayısının yüzden az, ikiyüzelliden çok olmamak üzere Sendika Tüzüğü'nde belirlenmesi kurallarına yer verilmiştir.
Dosyadaki belge ve bilgilere ve Sendika Seçim Yönetmeliği hükümlerine göre; delege seçimlerine katılacak üye listelerinin şubenin faaliyet alanı içindeki işyeri birimlerinde Yönetmelik hükümlerine uygun olarak ve toplantı tarihi olan 2.12.1991'den yedi gün önce 25.11.1991 günü askıya çıkarılmak suretiyle ilan edildiği, böylece askıya çıkarıldığı gün dahil olmak üzere yedi günlük süreye uyulduğu, listelere itiraz 13 kişinin bu itirazlarının Sendika Şubesi Yönetim Kurulu'nca incelenerek isimlerinin listeye ilave edildiği anlaşılmaktadır. Nitekim, Seçim Yönetmeliği'nin 22. maddesinde seçim birimlerinin belirlenmesi yetkisini yönetim kuruluna vermiş ve anılan hüküm uyarınca belirlenen seçim birimlerinde üye listeleri ilan edilmiştir. Bu durumda ilanların iddia edildiği üzere başka ünitelerde de ilanın yapılması gerektiğinden söz etmek ve buna değer vermek mümkün değildir.
Açıklanan bu maddi ve hukuki olguları karşısında, yapılan işlemlerin yasa ve seçim yönetmeliğine aykırı olduğu gerçekleşmediğinden davanın reddine karar vermek gerekirken, aksine düşünce ile yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsiz olup, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, 22.4.1993 gününde oybirliğiyle karar verildi.