 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E. 1993/3465
K. 1993/3450
T. 2.3.1993
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
İŞ MAHKEMELERİNİN GÖREVİ-ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNİN GÖREVİ
İŞÇİ VEYA İŞVERENLER TARAFINDAN KURULAN SENDİKALAR-MEMUR STATÜSÜNDE ÇALIŞAN KİŞİLERCE
KURULAN SENDİKALAR
ÖZET iş mahkemeleri 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 63/2. maddesi uyarınca, bu kanunun uygulanmasından doğan uyuşmazlıklara bakmakla görevlidir. Zira aynı yasa işçi veya işverenler tarafından kurulan sendikalarla ilgilidir.
Davalı Sendika 2821 sayılı Yasaya bağlı bir işçi kuruluşu niteliğinde olmayıp, memur statüsünde çalışan kişilerce kurulduğu anlaşılmaktadır.
Bu nedenle uyuşmazlığın çözümü iş mahkemesinin görevi dışındadır. Davaya bakmaya genel hükümler çerçevesinde, Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir. O halde, görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi doğru değildir.
(2821 s. Sendikalar K. m. 2, 13/2)
(1086 s.HUMK. m. 7 , 27)
K....Valiliği ile E....-İş (E....İş. Kolu Kamu Görevlileri Sendikası) aralarındaki dava, hakkında (Karaman Asliye 1. Hukuk Hakimliği)nden İş Mahkemesi sıfat ile verilen 11.1.1993 günlü ve 3/1 sayılı hüküm davalı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
iş Mahkemeleri, 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 6~3/2. maddesi uyarınca, bu Kanunun uygulanmasından doğan uyuşmazlıklara bakmakla görevlidir. Bu hükme göre, 2821 sayılı Sendikalar Kanunundan doğmayan uyuşmazlıkların çözümü İş Mahkemelerinin görev alanı dışındadır. 2821 sayılı Yasa ise, sadece işçi veya işverenler tarafından kurulan sendikalarla ilgilidir. Gerçekten Kanunun "amaç" başlığını taşıyan birinci maddesinde çalışma ilişkilerinde ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerin korunması ve geliştirilmesi için işçiler ve işverenler tarafından meydana getirilen sendikalar ile konfederasyonların kuruluşu, teşkilatı, faaliyeti ve denetlenmesi esaslarını düzenlemek olarak gösterilmiştir. Yasanın ikinci maddesinde ise, işçinin tanımı yapılmış ve hizmet aktine dayalı olarak çalışanlar olarak tanımlanmıştır.
Aynı maddede sendikalar işçilerin ve işverenlerin çalışma ilişkilerinde ortak ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için meydana getirdikleri kuruluşlar olarak belirlenmiştir.
Davalı Sendika, 2821 sayılı Yasaya bağlı bir işçi kuruluşu niteliğinde olmayıp, memur statüsünde çalışan kişilerce kurulduğu anlaşılmaktadır. Esasen bu konuda bir uyuşmazlıkta yoktur.
Açıklanan bu durum karşısında memurlar tarafından kurulmuş olan böyle bir kuruluş, az öncede değinildiği üzere 2821 sayılı Yasa anlamında bir sendika sayılamaz. Böyle olunca uyuşmazlığın söz konusu yasanın uygulanmasından çıkmış bir uyuşmazlık olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu nedenle uyuşmazlığın çözümü İş Mahkemesinin görevi dışındadır. Davaya bakmaya genel hükümler çerçevesinde, Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir. O halde, görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
So n u ç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 2.3.1993 gününde oybirliğiyle karar verildi.