 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1992/9953
K: 1992/3211
T: 01.12.1992 Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki ihbar ve kıdem tazminatı ile gece zammı ücretinin ödetilmesi yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle reddine ilişkin hükmün süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davacı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 1.12.1992 salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davacı adına Avukat Onur Karabal geldi. Karşı taraf adına kimse gelmedi. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı, işyerinde bekçi olarak çalışmakta iken, işyeri sonradan 2495 sayılı bazı kurum ve kuruluşların korunması ve güvenliklerinin sağlanması hakkındaki Kanun kapsamına alınmış ve davacı bu kanun statüsüne tabi olarak özel güvenlik görevlisi olarak çalıştırılmaya başlanmış ve aynı kanunun 21. maddesi uyarınca işverenlikçe bu kanun kapsamına alınmadan önce gerçekleştirilmiş olan sendika üyeliğinden istifa etmesi istenmiş, üyelikten istifa etmeyince hizmet akti feshedilmiştir. Gerçi mahkemece 21. maddenin "Bu yasağa uymayanların görevlerine ilgili kuruluşça son verilir" hükmüne dayanılarak ihbar ve kıdem tazminatı isteklerinin reddine karar verilmişsede, sözü edilen yasada görevlerine bu nedenle son verilme halinde özel güvenlik görevlisine ihbar ve kıdem tazminatı verilmeyeceğine dair bir açıklık olmadığı gibi anılan bu hali, 1475 sayılı İş Kanununun 17. maddesinin 2. bendinde gösterilen fesih sebepleri arasında saymakda isabetli olmaz. Esasen güvenlik görevlisinin sendika üyeliği geçersiz olup, hukuki bir sonuç doğurmaz. Böyle olunca ihbar ve kıdem tazminatına karar vermek gerekir.
SONUÇ: : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle BOZULMASINA, davacı yararına takdir edilen 83.000 lira duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 1.12.1992 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
|