Hukuki.NET

T.C.YARGITAY9. Hukuk DairesiE. 1992/5405K. 1992/10585T. 29.9.1992
Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
  • İŞ KAZASI
  • MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT
 
ÖZETOtoyolda, geçişe müsait alt geçit bulunup bulunmadığı ve davacının alt geçitten geçmeyip otoyol üzerinden geçmesinin sebebi tesbit edilip belirlenmek, bunun yanında ceza davasındaki rapor da birlikte tartışılmak ve ilgili mevzuat hükümleri de dikkate alınmak suretiyle yeniden seçilecek üç kişilik bir bilirkişi kurulu aracılığıyla davacının kusur oranı kesin olarak saptanmalıdır.(818 s. BK. m.41, 43, 47)
 
Taraflar arasındaki iş kazasından doğan maddi ve manevi zararın ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıyı verilmesine ilişkin hükmün süresi içinde temyizen incelenmesi taraflar avukatınca istenilmesi ve davacı avukatı, ile İ.... avukatlarınca da duruşma talep edilmesi üzerine; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
 
Davacı, işveren durumunda bulunan davalılar İ...  Firması ile S.. inşaat A.Ş.'nin birlikte üstlendikleri otoyol inşaatının viyadük çalışmaları sırasında, yemek paydosunda yemekhaneye gitmek üzere trafiğe yeni açılmış bulunan otoyol üzerinden karşı tarafa geçmekte iken otoyolda seyreden diğer davalı Ümit'in idaresindeki aracın çarpması sonucu % 15.2 oranında sürekli işgücü kaybına uğramıştır. Hükme esas alınan makina mühendisi tarafından düzenlenmiş bulunan tek kişilik raporda sürücü Ümit; % 50 oranında, işveren yoldan geçiş için gerekli tedbirleri almaması nedeniyle % 25 oranında ve davacı da dikkatsiz geçiş yaptığı için % 25 oranında kusurlu bulunmuşlardır. Davalı Ümit hakkında açılan kamu davasında ise Ümit'in %50, davacının % 50 oranında kusurlu oldukları tesbit edilmiş ve bu kusur oranına göre Ümit'in mahkumiyeti cihetine gidilmiş ve buna ait karar kesinleşmiştir.
 
Davalı işverenler; yemekhaneye gidiş için alt geçit bulunduğunu, davacının bu alt geçidi kullanmayarak otoyol üzerinden geçmek istemesi nedeniyle kusurlu olduğunu, müvekkillerine atfedilecek herhangi bir kusur bulunmadığını ileri sürerek davanın reddini istemişlerdir.
 
Adı geçen davalıları n şahitleri de, orada alt geçit bulunduğunu bildirmişlerdir.
 
Hükme esas alınan raporda; işçilerin yemekhaneye gidebilmeleri için müsait bir alt geçit bulunup bulunmadığını, davacının böyle bir alt geçitten yararlanmasının mümkün olup olmadığı ve ceza davasındaki kusur durumu incelenip değerlendirilmiş değildir. Bu nitelikteki bir rapora göre hüküm tesisinde isabet olamaz. O halde yapılacak iş, orada geçişe müsait alt geçit bulunup bulunmadığı ve davacının alt geçitten geçmeyip otoyol üzerinden geçmesinin sebebi tesbit edilip belirlenmek, bunun yanında ceza davasındaki raporda ,birlikte tartışılmak ilgili mevzuat hükümleri de dikkate alınmak suretiyle yeniden seçilecek üç kişilik bir bilirkişi kurulu aracılığıyla inceleme yapılarak hasıl olacak sonuç uyarınca bir karar vermekten ibarettir.
 
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle BOZULMASINA ve bozma sebebine göre tarafların sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine gerek olmadığına, davalı S  yararına takdir edilen 250.000 lira duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 29.9.1992 gününde oybirliğiyle karar verildi.
 
 
 
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini