 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1992/2463
K: 1992/9734
T: 10.09.1992 Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacı, iş kazasından doğan maddi ve manevi zararın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm, süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 1 - Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacı ile davalılar (A) İnşaat A.Ş. ve (B) İnşaatı A.Ş.'nin temyiz itirazları yerinde görülmediğinden, temyiz itirazlarının reddine,
2 - Dosyadaki bilgi ve belgelere göre, (C) Köprüsünün tüm yapım isi (D) Belediyesi ile yapılan anlaşma üzerine davalı (E) Genel Müdürlüğü tarafından davalı (A)'ya ihale edilmiştir. İşin anahtar teslimi şeklinde yüklenildiği anlaşılmaktadır. Böylece müteahhit yönünden 1475 Sayılı İş Kanunu'nun 1. maddesinin son fıkrasında belirtildiği gibi belirli bir işin bir bölümünde veya eklentilerinde iş alan bir işveren durumunun söz konusu olmadığı anlaşılmaktadır. Bilirkişi raporunda da (E) Genel Müdürlüğü hakkındaki davanın reddi gerekirken, gerekçe dahi gösterilmeden sorumlu tutulmuş olması bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle BOZULMASINA, 10.9.1992 gününde oybirliğiyle karar verildi.
|