 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E. 1991/3561
K. 1992/3931
T. 8.4.1992
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN İPTALİ DAVASI
ÖZET: Yetki belgesi alınmadan yapılan bir Toplu İş Sözleşmesinde taraflardan birinin veya ikisinin yetkili olmadığı ve bu sebeple sözleşmenin hükümsüzlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca durum tespitinden itibaren 45 gün içinde ilgililerce veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca dava yolu ile ileri sürülebilir.
(2822 s. TSK. m. 16/2, 36/3)
Davacı, Toplu İş Sözleşmesinin iptaline karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece istek gibi karar vermiştir. Hüküm, süresi içinde davalılardan................. İş Sendikası avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü: Davacı işveren, Adana'da kurulu H............. Ambalaj Sanayii işyerinde çalışan işçiler adına Toplu İş Sözleşmesi akdi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuran işçi sendikasının yetkisinin, yapılan grev oylamasında, grevin uygulanmamasına karar verildiği ve 2822 sayılı Kanunun 36/3. maddesinde öngörülen on beş günlük süre içerisinde de anlaşmaya varılamaması ve Yüksek Hakem Kurulu'na da başvurulmaması nedeniyle sendikanın yetkisi düşmüş olduğu halde, MESS ile Toplu İş Sözleşmesi yapmış olduklarını ileri sürerek aynı Kanunun 16/2. maddesi uyarınca anılan Toplu İş Sözleşmesinin iptaline karar verilmesini istemiştir.
Gerçekten 2822 sayılı Kanunun 16/2. maddesine göre, yetki belgesi alınmadan yapılan bir Toplu İş Sözleşmesinde taraflardan birinin veya ikisinin yetkili olmadığı ve bu sebeple sözleşmenin hükümsüzlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca durum tespitinden itibaren 45 gün içinde ilgililerce veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca dava yolu ile ileri sürülebilir.
Şu durumda, 2822 sayılı Kanunun 16/2. maddesi uyarınca bir Toplu İş Sözleşmesinin iptali için işçi sendikasının aynı Kanunun 36/3. maddesi hükmünce yetkisinin düşmüş olması yeterli olmayıp sendikanın Toplu İş Sözleşmesinin yapıldığı tarihte yetkili olmadığının, diğer bir anlatımla Toplu İş Sözleşmesinin yapıldığı tarihte işyerinde yarıdan bir fazla çoğunluğa sahip bulunmadığının sabit olması gerekmektedir.
O halde, öncelikle Toplu iş Sözleşmesinin Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne verilip verilmediği, verilmiş ise hangi tarihte verildiği ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 16/2. maddeye göre bir tesbit yapmış olup olmadığı araştırılmak ve neticede taraf işçi sendikasının sözleşmenin yapıldığı tarihte işyerinde çoğunluğa sahip bulunup bulunmadığı incelenip tesbit edilmek ve sonucuna göre bir karar vermek gerekirken, bu konular üzerinde gereğince durulmadan ve yeterli bir araştırma ve inceleme yapılmadan yazılı şekilde iptale karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 8.4.1992 gününde oybirliğiyle karar verildi.