 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1990/8144
K: 1990/8219
T: 12.07.1990
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Türkiye Sivil Havacılık Sendikası adına avukat İ.E. ile 1- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına avukat A.D. 2- Yeni Toleyis Sendikası, 3- Tursan İş Sendikası, 4- Toleyis Sendikası adına avukat İ.T. 5- Usaş Uçak Servisi Genel Müdürlüğü aralarındaki dava hakkında İstanbul 3. İş Mahkemesinden verilen (...) hüküm, davalı Bakanlık ve Toleyis Sendikası avkutaınca temyiz edilmekle dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davada girdiği işkolunun tespiti istenilen USAŞ/Uçak Servisi A.Ş. Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı Kurulu'nun 30.4.1987 tarih ve 54 sayılı kararı üzerine 28.5.1986 tarih ve 3291 sayılı Kanun'a tabi kılınarak kurulmuştur. Bu şirket'in ana sözleşmesinin 3. maddesinde şirketin amaç ve faaliyet konuları sıra numaraları ile ayrı ayrı ve açık bir şekilde gösterilmiştir. Buna göre şirketin amaç ve faaliyet konularının hava alanları, terminal ve diğer hava ulaşımı ile ilgili mahallerde lokanta, büfe, kafeterya, benzeri tesisler ve satış mağazaları açmak, işletmek, yerli ve yabancı havayolu şirketlerine ikram hizmetlerini vermek, ikram mal ve hizmetleri ihraç etmek, yurt içinde ve yurt dışında her türlü seyahat ve bilet satış acentalıkları kurmak, turistik amaçla, sivil havacılıkla irtibatlı her türlü turistik tesis ve otel kurmak, bunları işletmek, yurt içinde faaliyetleri ile ilgili her türlü mal ve hizmetlerin üretimini yapmak ve yaptırmak, pazarlama faaliyetlerini yürütmek, bayilik, temsilcilik depo, büro, ve mutfaklar kurmak, bunları satın almak, kiraya vermek, her türlü ikram hizmetine yerine getirmek gibi işler olduğu görülmektedir. Dosya içeriğinden uygulamalarında bu faaliyetlerle sınırlı olduğu anlaşılmaktadır.
İşkolları Tüzüğü'nün 21 sıra numaralı "Hava Taşımacılığı" işkolunda, hava ve havacılığın yer ve yerüstü işleri ile, hava taşıtlarında yapılan her türlü işler ve uçakla yapılan ilaçlama işleri girmektedir. 25 sıra nolu "Konaklama ve Eğlence Yerleri" işkoluna ise, otel, pansiyon, lokanta, büfe, pastane, kahvehane gibi konaklama, dinlenme ve yemek yerleri ve her türlü eğlence yerleri girmektedir.
Az önce belirtilen Uçak Servisi A.Ş.'nin amaç ve faaliyet konularına giren işlerin, tamamen İşkolları Tüzüğü'nün 25 sıra numaralı Konaklama ve Eğlence Yerleri" işkolunda sayılan yerlerden olduğu, bu benzeri işlerin yapılmasıyla ilgili faaliyetleri kapsadığı belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu itibarla adı geçen şirket işyerlerinde yapılan işlerin İşkolları Tüzüğü'nün 21 sıra numaralı "Hava Taşımacılığı" işkoluna değil, İşkolları Tüzüğü'nün 25 sıra numaralı "Konaklama ve Eğlence Yerleri" işkoluna girdiğinin kabulü gerekir. Bu bakımdan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Resmi Gazete'nin 7 Aralık 1989 günlü nüshasında yayınlanan 22.11.1989 tarih ve 1989/31 sayılı kararı doğrudur. Mahkeme'nin kararı ise isabetli bulunmamaktadır. Bu nedenle anılan işyerinin İşkolları Tüzüğü'nün 25 sıra numaralı işkoluna girdiğinin tespitine karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ : 1 - İstanbul 3. İş Mahkemesi'nin 18.4.1990 tarih ve 1989/302 D. İş, 1990/7 karar sayılı kararın bozularak ortadan kaldırılmasına,
2 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın tespit kararının yasaya ve tüzüğe uygun olduğuna, böylece "USAŞ" Uçak Servisi A.Ş. Genel Müdürlüğü ve bağlı işyerlerinin işkolları Tüzüğü'nün 25 sıra nolu "Konaklama ve Eğlence Yerleri" işkollarına girdiğinin tespitine ve davanın reddine,
3 - Yapılan giderlerin davacı üzerinde bırakılmasına, 100.000 TL. avukatlık parasının davacıdan alınarak davalılara verilmesine ve harcı peşin alınmış olduğundan ayrıca harç alınmasına yer olmadığına ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 2821 sayılı Sendikalar kanunu'nun 4. maddesi uyarınca 12.7.1990 gününde KESİN olarak oybirliğiyle karar verildi.