 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1990/7963
K: 1990/3221
T: 13.07.1990
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Belediye-Başkanlığı adına Avukat Salip ile Belediye İş Sendikası adına Avukat İsmail aralarındaki dava hakkında Eskişehir İş Mahkemesi'nden verilen 19.6.1990 günlü ve 203/233 sayılı hüküm davacı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davadaki uyuşmazlık, işletme TİS'de, kapsamdaki işyerlerinden bir kısmının grev ve lokavt yasağına girmesi, bir kısmının ise, bu yasak dışında kalması halinde, toplu sözleşmenin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine 2822 sayılı Kanun'un 23. maddesi uyarınca resmi arabulucu tarafından tutulan tutanağın taraflara tebliğinden sonraki safhada nasıl bir yol izlenmesi gerekeceğinin tespitine ilişkin bulunmaktadır.
Davada söz konusu edilen olayda, ... Belediyesi ile ilgili olarak başlatılan işletme TİS. görüşmesinin anlaşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle resmi arabulucu tutanağının taraflara tebliği üzerine, işveren belediyenin 2822 sayılı Kanun'un 23. maddesinin son fıkrası uyarınca YHK.'ye başvurduğu, sendikanın ise, grev ve lokavt yasağına girmeyen bir kısım işyerleri için 27. maddeye göre grev kararı almış olduğu görülmektedir.
Belediye bu dava ile işletme TİS'nin bir bütün olduğunu, bu bütünlük bölünerek sözleşme yapılamayacağını, dolayısıyle grev yasağı dışında bulunan işyerleri için greve gidilemiyeceğini ileri sürmek suretiyle grev kararının yasa dışı olduğunun tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece, karar yerinde yazılı gerekçelerle kapsamdaki grev yasağı bulunmayan işyerleri için greve gidilebileceği belirtilerek davanın reddine karar verilmiştir.
Gerçekten Anayasa'nın 54. maddesi hükmüne göre, işçilere tanınmış bir haktır. Sendika bu hakkını 2822 sayılı Kanun'da öngörülen prosedüre uymak suretiyle özgürce kullanabilir. Bu özgürlük, Kanun'da sınırlandırılan durumlar dışında kısıtlanamaz. Sendika, greve gitmeme yolundaki iradesinde de serbesttir. Kuşkusuz bu ilke işletme TİS. için de geçerlidir. Bu itibarla sendika sonuçta işletme kapsamındaki tüm işyerleri için tek bir işletme TİS'ni yapabileceği inancında ise, kapsamdaki grev ve lokavt yasağına girmeyen bir kısım işyerleri ve işler için grev kararı alıp uygulayabilecektir. Yasada bunu engelleyen herhangi bir hüküm yoktur. Aksine bu yorum Anayasa'ya Kanun'a ve TİS. özerkliği ilkesine uygundur. Böylece işletme TİS'nin bütünlüğü bozulmamış ve yasanın bu konudaki emredici kuralı korunmuş olacaktır. İşletme TİS'deki amaç, grev yasağına girsin, girmesin tüm işyerlerinde çalışan işçiler için tek bir TİS. yapılmasıdır. Grev yasağı bulunmayan yerlerde greve gidilmesi bunu engellemiyeceğine, aksine bu yolla tek bir TİS. gerçekleştirilebileceğine göre, başkaca tereddüt olmaması gerekir.
O halde, yukarıda açıklanan gerekçelerle mahkemenin kararı onanmalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenlerle ONANMASINA, 13.7.1990 gününde oybirliğiyle karar verildi.