 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1990/595
K: 1990/4071
T: 27.03.1990
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki, 4 nolu şubeye bağlı üye işçilerden kesilen sendika aidatlarının % 25'inin avans olarak davacı şubeye verilmesi gerektiğinin tesbiti, üye işçilerden kesilen sendika aidat tutarının avans olarak davalıdan tahsili davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı avukatınca istenilmesi üzerine, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Sendika şubesinin yönetim kurulu başkan ve üyeleri olan davacılar, sendika tüzüğünün 20/28. maddesinin "Sendika Şubesi zorunlu organlarındaki görevlilerin ve personelin cari giderleri hariç olmak üzere, sendika şubesi faaliyet sahası içindeki sendika üyelerinden her ay tahsil edilen üye aidatının % 25'ini diğer her türlü harcamalarda kullanılmak üzere ilgili sendika şubesine avans olarak göndermek" şeklindeki hükmüne dayanarak, burada yazılı sendika şubesi faaliyet sahası içindeki sendika üyelerinden her ay tahsil edilen üye aidatının % 25'inin sendika şubesine verilmesi istemiyle sendika genel merkezini hasım göstermek suretiyle dava açmışlardır.
Sendika şubesinin tüzel kişiliği yoktur. Bu nedenle, sendika şubesi davada taraf olma ehliyetine sahip değildir. Nitekim, mahkemece de böyle kabul edilerek sendika şubesince aynı istekle açılmış olan dava husumet yönünden reddedilmiştir. Bu durumda sendika şubesi yönetim kurulu başkan ve üyelerinin sendika şubesi adına dava açmaya hakları olmadığı gibi, kendi adlarına da böyle bir dava açmaya hakları yoktur. O halde, adı geçen davacıların da davasının reddi gerekir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, davalı yararına takdir edilen 100.000 lira duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesineve peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 27.3.1990 gününde oybirliğiyle karar verildi.