 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1989/8789
K: 1989/8546
T: 27.10.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA: Davacı, fazla çalışma parasının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR: Davacı, davalı .... Demir Çelik İşletmeleri Müessesesi koruma amirliğinde koruma görevlisi olarak çalıştığını, işyerinde 3'lü vardiyanın uygulandığını, vardiyaların 8.00-l600; l6.00-24.00 ve 24.00-8.00 saatleri arasında düzenlendiğini, 8 saatlik vardiya süresini çalışarak ve işverenin emrine amade olarak geçirdiğini, 30.7.l983 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 2869 sayılı Yasa ile İş Kanunu'nun 6l. maddesinin değiştirildiğini ve günlük çalışma süresinin 8 saatten 7,5 saate, haftalık çalışma süresinin de 48 saatten 45 saate indirildiğini, bu durumda günlük yarım saatten haftada 3 saat fazla mesai yaptığını ileri sürerek alacağın tahsilini istemiştir.
Yerel mahkeme, davacının 8 saatlik vardiya süresince yarım saatlik ara dinlenmesi verilmediğini ve böylece haftada 3 saat fazla mesai yaptığını kabul ederek isteği hüküm altına almıştır.
İşyerinde işçilerin 3'lü vardiya sistemi ile çalıştırıldığı, her vardiyanın 8 saatlik süreyi kapsadığı tartışmasızdır. Bu süre içinde yarım saatlik ara dinlenmesi verilmesi İş Kanunu'nun 64. maddesi icabıdır. Ancak 8 satlik süre içinde bir kimsenin yemek yeme ve diğer tabii ihtiyaçları için yarım saatlik bir süreye ihtiyacı olacağı ve bu tür ihtiyaçlar için yarım saatlik süreyi kullanmış olacağı hayatın normal akışı icabıdır. Bu durumda davacının sözü edilen ihtiyaçları nedeniyle kendi vardiya saatlerinde yarım saatlik ara dinlenmesini kullanmış olduğunun kabulü gerekir.
O halde isteğin reddine karar verilmelidir. Mahkemenin yazılı şekilde isteğin kabulüne karar vermiş olması isabetsiz olup, bozmayı gerektirmiştir. Yargıtayın yerleşmiş içtihatları da bu yöndedir. (Hukuk Genel Kurulu'nun 26.l0.l988 tarihli l988/9-535 Esas, l988/847 Karar sayılı; Dairemizin 26.9.l988 tarih l988/6192-8587 ve 31.5.l989 tarih l989/4801-4966 sayılı kararları).
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA 27.10.l989 gününde oybirliğiyle karar verildi.