 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1989/4351
K: 1989/6491
T: 26.09.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacı, yaralanması ile sonuçlanan kazanın iş kazası olduğunun tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamda belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalı Avukatı tarafından temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik hakimi R.Ruh Kırbaş tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
KARAR : Olayda, davacı sigortalı K.S. gece vardiyasında çalışmak üzere işyerine gitmek amacıyla bindiği belediye otobüsünden durakta inip, yolun karşı tarafına geçmek isterken, başka bir aracın çarpmasıyla uğradığı trafik kazası sonucu yaralanmıştır. Davalı Kurum, bu yaralanma olayını iş kazası olarak kabul etmemiş, davacı ise, açtığı bu davayla trafik kazası sonucu meydana gelen bu yaralanma olayının iş kazası olduğunu tespitini istemiştir. Mahkemece de, istek doğrultusunda karar verilmiştir.
Davada uyuşmazlık konusunun, bu şekildeki trafik kazası sonucu meydana gelen yaralanma olayının iş kazası sayılıp sayılamayacağı noktasında toplandığı açıktır. Böyle olunca da, sigorta olayında iş kazasından söz edilebilmesi için, o olayın, davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 11/A maddesinde öngörülen beş sebepten birisine girmesi zorunludur. Olayda ise, açıklandığı üzere, sigortalının yaralanmasıyla sonuçlanan sözkonusu trafik kazasının, yukarıda sözü edilen madde iş kazası olarak sayılan hal ve durumlardan hiç birisine girmediği ve giderek olayla iş arasında "uygun-neden-sonuç" bağının bulunmadığı da tartışmasızdır.
Bu durumda, sözü edilen trafik kazası sonucu meydana gelen yaralanma olayının iş kazası sayılmasına olanak bulunmamaktadır.
Mahkemece, açıklanan maddi ve hukuki olgular gözönünde bulundurularak davanın reddine karar verilmek gerekirken, yazılı düşüncelerle kabulü yolunda hüküm tesisi usul ve kanuna aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı Kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 26.9.1989 gününde oybirliği ile karar verildi.