 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E:1989/2339
K:1989/5058
T:01.06.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
* HARCIRAH YASASI
* BELİRLİ GÖREV BELGESİ
* GEZİCİ GÖREV
ÖZET : Asli görevleri gereği memuriyet yöresi (mahalli) dışında ve belirli bir görev bölgesi içinde eylemli (fiilen) olarak gezici görev yapan memur ve hizmetlilere gündelik ve yol gideri ödenmez.
(6245 s. Harcırah K. m. 49)
Davacı, harcırah alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
1- Davacı, davalı karayollarının 7. Bölge Müdürlüğü'ne ait şantiyede işçi olarak çalışmakta iken, muhtelif tarihlerde muhtelif işyerlerine gönderildiğini, bu nakillerde daimi görev harcırahı ödenmesi gerekirken ödenmediğini iddia ederek, her nakil için daimi görev harcırahı istemiştir.
Davalı, davacının seyyar görevle vazife gören bir kimse olduğunu, muhtelif şantiyelere gönderilmiş isede; ikametgahının değişmediğini, bu durumda daimi görev harcırahı alamayacağını savunarak davanın reddini talep etmiştir.
Gerçekten 6245 sayılı Kanunun 49. maddesinde açıklandığı üzere asli görevleri gereği memuriyet mahalli dışında ve belirli bir görev bölgesi (Merkez veya İl kuruluşlarına dahil birimlerde il sınırı, bölge şeklinde çalışan birimlerde bölge sınırı) için de fiilen gezici olarak görev yapan memur ve hizmetlilere gündelik ve yol masrafı ödenmez. Buna göre, belirli bir görev bölgesi içinde fiilen gezici olarak görev yapan bir kimsenin bu görev bölgesi içinde başka bir şantiyeye gönderilmiş olması memuriyet mahalli dışında bir göreve daimi olarak gönderilmiş sayılmayacaktır. Olayda davacının belirli bir görev bölgesi içinde seyyar olarak görev yaptığı ve aynı görev bölgesi içinde muhtelif şantiyelere gönderildiği ileri sürülmektedir. Gerçekten durum böyle ise, davacının memuriyet mahalli dışında başka bir işyerinde daimi olarak görevlendirildiğinden söz edilemeyecektir. Davalı, davacının yeni şantiyelere idarenin aracı ile götürülüp getirildiğini ileri sürmektedir. Şu halde, davacının seyyar görevli olduğu hakkında uyuşmazlık varsa, o takdirde bu konuda gerekli araştırma ve inceleme yapılarak, seyyar görevli olduğu anlaşılırsa, davayı reddetmek gerekir. Bu hususlar gözönünde tutulmaksızın ve Harcırah Kanununun 3/g maddesindeki tarife bağlı kalınarak daimi görev harcırahına karar verilmiş olması doğru değildir.
2- Davalı temerrüde düşürülmediğine göre dava tarihinden itibaren faize karar verilmesi gerekirken, daha önceki bir tarihten faiz yürütülmesi de hatalıdır.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda belirtilen nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 1.6.1989 gününde oybirliğiyle karar verildi.