 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1989/2323
K: 1989/2472
T: 17.03.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVACI : Bir kamu kuruluşu olan davalı şirkette işçi olarak çalıştığını, aylık ücretlerinin "aybaşı" olarak kabul edilen her ayın 15'inde ödenmesine ilişkin 289 sayılı K.H.K. uyarınca 15 Ekim 1987 tarihinde ödenmediğini iddia ederek fazlaya ait olananı saklı tutarak 90.000 TL ücretinin davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı savunmasında İSBAK'ın Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş bir şirket olduğunu, bu nedenle 289 sayılı K.H.K. hükümlerine tabi olmadığını savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Yapılan yargılama sonunda mahkeme: "davacının çalıştığı işyerinin bir kamu kuruluşu olduğunu" kabul ederek davacının sabit olan 43.437 TL olan ücret alacağının davalıdan tahsiline karar vermiştir.
Görüldüğü üzere uyuşmazlık, davalı İSBAK (İstanbul Belediyeler Bakım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi) bir kamu kurum ve kuruluşu mu, yoksa özel bir kuruluş mu olduğunun tesbitinde toplanmaktadır. Davalı idarenin 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine uygun olarak kurulmuş, esas mukavelesi Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca tasdik edilmiş ve İstanbul Ticaret Sicil Memurluğuna 21.11.1985 tarihinde tescil edilmiş bir Anonim Şirket olduğu dosya içeriği ve dosya da bulunan Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin tetkikince anlaşılmıştır.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, şirketler özel hukuka tabidir. Bir kuruluşun kamu kurum ve kuruluşu olması başka, sermayesinin kamu kurum veya kuruluşuna ait olması başkadır. Kamu kuruluşlarının ortaklıklarda pay sahibi olması hatta payın tamamına sahip olmaları, bunların hukuki niteliğini değiştirmez. Bu nedenle TTK. 18 maddesine göre kurulmuş bulunan İSBAK'ı bir kamu kurum veya kuruluşu saymak mümkün değildir. Böyle olunca davalı kuruluşun 289 sayılı K.H.K hükümlerine tabi olması da mümkün değildir.
Mahkemece bu yönler dikkate alınmadan davalı idarenin bir kamu kurum veya kuruluşu olduğunun ve 289 K.H.K.'nin bu kuruluşta da uygulanacağının kabulü ile hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, karar vu sebeple bozulmalıdır.
SONUÇ : Yukarda açıklanan sebeplerle Yargıtay C.Başsavcılığının temyiz itirazlarının kabulü ile istanbul 2. İş Mahkemesinin 13.9.l988 gün ve 1987/1172 Esas, 1988/625 karar sayılı hükmünün HUMK. 427. maddesi uyarınca sonuca etkili olmamak kaydıyla kanun yararına BOZULMASINA, gereği yapılmak üzere kararın bir örneği ile dosyanın yargıtay C.Başsavcılığına gönderilmesine 17/3/1989 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.