 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1989/2148
K: 1989/2465
T: 17.03.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Tariş Genel Müdürlüğü adına Avukat O.O. ile 1 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2 - ... - İş Sendikası adına Avukat M.R.K. aralarındaki dava hakkında İzmir 2.İş Mahkemesi'nden verilen 17.2.1989 günlü hüküm davacı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : ... İş Sendikası 19.10.1988 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığna başvurarak Alaşehir İlçesi Baklacı Köyünde Kurulu bulunan ... Tarım Satış Kooperatiflari Birliği Entegre ... İşletmesi işyerinde işyeri düzeyinde TİS. yapmak üzere çoğunluk tespitin istemiş, Bakanlıkça yapılan inceleme sonunda adı geçen Sendika'nın çoğunlukta olduğu saptanarak ilgililere bildirilmiştir.
... Genel Müdürlüğü, sözü edilen işyerinin işletme kapsamında bulunduğunu, bu nedenle işyeri düzeyinde çoğunluk tespiti yapılmıyacağını ileri sürerek, Bakanlık tesbitinin iptaline karar verilmesini talep etmiştir.
Gerçekten 2822 sayılı TİS, Grev ve Lokavt Kanunu'nun değişik 3. maddesinin 2. fıkrasında, bir gerçek ve tüzel kişiye veya bir kamu kurum ve kuruluşuna ait aynı işkolunda birden çok işyerine sahip bir işletmede ancak bir TİS yapılabileceği, bu Kanun anlamında bu sözleşmeye işletme TİS denileceği hükme bağlanmıştır. Bu hüküm kamu düzeni ile ilgili ve emredici nitelikte bir hüküm olup uyulması zorunludur. Böyle olunca bu kanun anlamında işletme yapsamı içinde bulunan bir işyeri veya işyerlerinde işyeri düzeyinde TİS yapılabilmesi ve işyeri düzeyinde çoğunluk tespiti istenmesi ve Bakanlıkça İşyeri düzeyinde çoğunluk tespiti yoluna gidilmesi mümkün olamaz. Buna göre davada söz konusu edilen işyeri gerçekten 2822 sayılı Kanun anlamında işletme kapsamı içinde ise, o takdirde bu işyeri için işyeri düzeyinde çoğunluk tespiti istenmeyeceğinden ve yetki verilemiyeceğinden karşı taraf Sendika için yapılan tespitin iptali gerekir. Dosyada sözü edilen işyerinin işletme kapsamı içinde olup olmadığı kesinlikle anlaşılmamaktadır. Bunun için gerekli araştırma ve inceleme yapılarak, sonucuna göre karar verilmelidir. Her ne kadar mahkemece işletme TİS söz konusu olsa dahi, davacının iddiasının yerinde olmadığı belirtilmiş ise de, bu düşünce tarzı 2822 sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesinden önce yapılmış ve Kanun'un yürürlüğü sırasında henüz sona ermemiş olan TİS.leri yönünden geçerlidir. Olayda süzü edilen dairemiz kararları da o döneme ait kararlardır. 2822 sayılı Kanun'un yürürlüğünden sonra İşletme kapsamı içinde kalan işyerleri için işyeri düzeyinde esasen yetki verilemiyeceğinden intikal dönemindeki Yargıtay kararlarının emsal alınması söz konusu edilemez.
O halde, az önce belirtildiği gibi bu işyerinin 3299 sayılı Yasa ile değişik 2822 sayılı Kanun anlamında işletme kapsamı içinde kaldığı anlaşılırsa, ... İş Sendikası adına yapılmış olan çoğunluğa ilişkin Bakanlık tespitinin iptaline karar verilmek gerekir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 17.3.1989 gününde Kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.