 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1988/3691
K: 1988/3695
T: 01.04.1988
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA: Davacılar, murislerin trafik iş kazası sonucu ölümü üzerine uğradıkları maddi ve manevi zararın ödetilmesine karar verilmesini istemişlerdir. Yerel mahkeme isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm, süresi içinde davalılardan H. ve ... Matbaacılık Limited Şirketi avukatı tarafından temyiz edilmekle; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR: 1- Dosyadaki yazılarla, toplanan delillere ve kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalılardan H.'nin tüm temyiz itirazlarıyla davacı ...... ve Matbaacılık Limited Şirketi'nin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacıların desteği, kendisinin ve üçüncü kişilerin kusurlu davranışlarıyla meydana gelen bir trafik-iş kazası sonucu hayatını kaybetmiştir. Davalı işveren, ölen işçinin ve üçüncü kişilerin kusuru sonucu uğranılan zararların tazmininden sorumlu tutulamaz. Çünkü, gerek öğretide ve gerekse uygulamada benimsendiği üzere, mağdurun (ölenin) ve üçüncü kişilerin ağır kusuru ile işverenin sorumluluğu tehlike sorumluluğu esasına dayanmakta ise de, 22.6.1966 gün ve 7/7 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı'nda da açıkça vurgulandığı üzere, kusursuz sorumluluk hallerinde dahi uygun illiyet bağının gerçekleşmesi ve kesilmemiş olması gerekir. Esasen Diremizin uygulaması bu doğrultuda olduğu gibi Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun yerleşmiş içtihat ve uygulamaları da aynı doğrultudadır.
Somut olayda, davacıların desteğinin ölümü, kendisinin 4/8, üçüncü kişi durumundaki davalılardan herbirinin de 2/8'er oranda kusurlu davranışları sonucu gerçekleşmiş ve böylece davalı işveren açısından uygun illiyet bağı kesilmiştir.
Bu durumda, işverenin tazminatla sorumlu tutulması mümkün değildir. O halde karar bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten, davalılardan .... ve Matbaacılık Limited Şirketi yararına BOZULMASINA,peşin alınan temyiz harcının istek halinde iadesine, 1.4.1988 gününde oybirliğiyle karar verildi.