Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1988/12107
K: 1989/2405
T: 14.03.1989

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
DAVA  : Davacı kıdem tazminatı, ücret alacağı, yemek, elbise ve ayakkabı parası, ikramiye ve izin harçlığı ilave tediye ve taşınma ücretinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde duruşmalı olarak davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş ise de; HUMK'nun 438'ci maddesi uyarınca duruşma isteğinin miktardan reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
 
KARAR  : Davacının, Karabük Demir Çelik Müessese Müdürlüğüne bağlı inşaat emanet Komisyonunun taahhüden yürüttüğü çelik-İş Mensupları-Ev Yaptırma İşçi Yapı Kooperatifi evleri inşaatında işçi olarak çalışmakta iken, adı geçen kooperatifin zamanında borçlarını ödememesi ve çekilen finansman sıkıntısı nedeniyle inşaatın durdurulduğu ve bu sebeple davacıya Nisan 1981 tarihinde ücretsiz izin verildiği, ücretsiz iznin Mart 1982 tarihine kadar sürdüğü, finansman temini üzerine Nisan 1982'de işe çağrılıp Kasım 1982'ye kadar çalıştırıldıktan sonra, yine finansman sıkıntısından dolayı inşaatın durdurulup davacıya Kasım 1982 tarihinde tekrar ücretsiz izin verildiği, bu hal devam etmekte iken, 19.11.1984 tarihinde işverene başvurarak iş verilmesini, iş verilmediği takdirde, hesabının kesilerek kıdem tazminatının ödenmesini istediği, bu istek üzerine işverenin de hasabını keserek çalıştığı sürelere ilişkin kıdem tazmanıtını ödediği olayın bu şekilde cereyan ettiği anlaşılmaktadır.
Davacı, bu dava ile ücretsiz izinli sayıldığı sürelere ait ücret ve sosyal haklarının ve yine ücretsiz izinli sürelerin kıdem tazminatı hesabına dahil edilmesini istemiştir. Mahkeme, istek gibi karar vermiştir.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, kural olarak ücret bir iş karşılığıdır. Bunun istisnaları kununda gösterilmiştir. İşverenin verdiği ücretsiz izinler çalışılan veya veya çalışılmış gibi sayılan sürelerden değildir. Bu nedenle hizmet aktinde veya TIS'de aksine bir hüküm bulunmayan veya işverenin kötüniyeti olmadığı hallerde ücretsiz izin süreleri için işçi ücrete hak kazanamaz. Az önce anlatılan olayda davacıya ücretsiz izin verilmesinde işverenin herhangi bir kötüniyet tesbit edilememektedir. Davacının da ücretsiz izin verilmesine zamanında bir itirazı olmamış ve bu izinleri kullanarak gerçek durumu kabullenmiştir. Bu durumda ücretsiz izin sürelerinin uzunluğunda dikkate alındığında bu izin süreleri için davacının ücret ve sosyal haklarını istiyememesi gerekir. Yine aynı nedenlerle anılan sürelerin kıdem tazminatında nazar alınması mümkün olmaz. Aksinin kabulü hakkaniyetle de bağdaşmaz.
Böyle olunca davanın reddine karar vermek gerekir.
 
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 14.3.1989 gününde oybirliğiyle karar verildi.
 
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini