 |
T.C
YARGITAY
9. CEZA DAİRESİ
E: 2003/337
K: 2003/503
T: 08.04.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- MAHKEME KARARININ YARGITA Y DENETİMİNE OLANAK VERECEK ŞEKİLDE YAZILMASI
- GEREKÇE
- KARARIN İÇERİĞİ
İçtihat Özeti: Mahkeme kararlarının Yargıtay denetimine olanak verecek biçimde açık olması ve Yargıtay'ın bu işlevini yerine getirmesi için karara konu yazılardaki hangi ifadelerin isnat edilen suçları oluşturduğunun tartışılıp değerlendirilmesi ve gerekçeye yansıtılması gerektiği gözetilmeden sadece yazı başlıkları zikrolunmak suretiyle hüküm kurulması Anayasaya ve Usule aykırıdır.
2709 s. Anayasa/141
1412 s. CMUK/359
Basın yolu ile Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı hedef alan propaganda yapmak, silahlı terör örgütünün faaliyetlerini övmek suretiyle yardım ve yataklık yapmak ve halkı sınıf, ırk ve bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek ve lerör amacı ile terörle mücadelede görev alanların kimliğini açıklamak suretiyle lıedef göstermekten sanık H.R.K., terör amacı ile terörle mücadelede görev alanların kimliğini açıklamak suretiyle hedef göstermek ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı hedef alan Propaganda yapmaktan sanık E.Y.'in yapılan yargılamaları sonunda; Sanıklardan H.R.K.'ın halkı sınıf, ırk ve bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa aÇikça tahrik etmek suçundan beraatine, adı geçen sanığın diğer suçlarından, sanık E.Y.'in ise tüm suçlarından dolayı mahkumiyetlerine dair İstanbul 1 nolu Devlet Güvenlik Mahkemesinden verilen 19.12.2002 gün ve 2001/276 esas, 2002/417 karar sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi Devlet Güvenlik Mahkemesi C. Savcısı ve sanıklar vekili tarafından istenilmiş olduğundan, dava evrakı C. Başsavcılığından tebliğname ile daireye gönderilmekle incelenerek gereği düşünüldü:
Sanık E.Y. hakkında TCK.nun 169 ve 312/2.maddelerinden açılan kamu davalarında zamanaşımı sonuna kadar bir karar verilebileceği kabul edilmiştir.
1) Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 141, CMUK.nun 32, 260 ve 308/7. maddeleri uyarınca mahkeme kararlarının Yargıtay denetimine olanak verecek biçimde açık olması ve Yargıtayin bu işlevini yerine getirmesi için karara konu yazılardaki hangi ifadelerin isnat edilen suçları oluşturduğunun tartışılıp değerlendirilmesi ve gerekçeye yansıtılması gerektiği gözetilmeden sadece yazı başlıkları zikrolunmak suretiyle yazılı şekilde hüküm kurulması,
2) Sanık Erkan Yirdem'e çıkarılan davetiyenin CMUK.nun 225. maddesinde yer alan meşruhatı içermediği halde sanığın savunması alınmadan yazılı şekilde hüküm kurulması,
Kanuna aykırı, Devlet Güvenlik Mahkemesi C. Savcısı ve sanıklar vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, sair yönleri incelenmeyen hükmün öncelikle bu sebeplerden dolayı istem gibi BOZULMASINA, 8.4.2003 gününde oybirliği ile karar verildi.