 |
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E:1999/995
K:1999/1481
T:4.2.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA YETKİSİ
GREV KARARI
TESBİTİ DAVASI
KARAR ÖZETİ:Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yazısı ile çoğunluk tesbiti ve Toplu İş sözleşmesi yapmak üzere davacı sendikaya yetki belgesi verilmiştir. Kapsamında davacı şirketin adı ve Fabrika ile İstanbul da bulunan işyeri gösterilmiştir. İşletmede Grev kararı uygulanmasına rağmen; iş yerinden hammadde çıkışı yapılmıştır.
Öte yandan grev dışı kalan işçilerin iş yerinde çalıştırılmadıkları, stokların ise davalı şirketin başka bölümlerinde çalışan işçiler tarafından sevk edildiğinden tesbit davasının kabulü gerekir.
(2822 s. TSK. m. 1)
T... Gıda - İş Sendikası adına Avukat Haluk ile M.... Meyve suyu A.Ş. adına Avukat Ahmet aralarındaki dava hakkında (Kayseri İş Mahkemesi)nden verilen 3.12.1998 günlü ve 1120/674 sayılı hüküm davacı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
Davacı Sendika davalı işverene ait işyerinde grev uygulanmasına rağmen hammaddenin işyeri dışına çıkarıldığını belirterek bu işlemin yapılmaması gerektiğinin tesbitini istemiş, davalı işveren fabrikadan çıkışı yapılan tüm hammadde ve ambalaj malzemelerinin şirketlerine ait olduğunu kendilerinin grevin muhatabı bulunmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkemece davalı şirketin işyerinde bulunan mamulleri dışarı çıkarttığı ve başka yerde işlediğine dair yeterli ve inandırıcı delil elde edilemediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, davacı tarafça hammaddelerin işyeri dışına çıkarılmış olduğu kanıtlandığından bahisle kararın bozulması talep edilmiştir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 27.4.1998 tarih ve 010369 sayılı yazısıyla itiraza uğramayarak yapılan çoğunluk tesbitine göre davacı Sendikaya işletme toplu iş sözleşmesi yapmak üzere yetki belgesi verilmiştir. Bu yetki belgesi kapsamında davalı Şirketin adı ve fabrika işyeri ile İstanbul'da bulunan işyeri gösterilmiştir.
Dosyadaki bilgi ve belgelerden 12.10.1998 tarihinde işletmede uygulanan grev kararına rağmen davalı işverenin gerek cevap layihasında kabul edilen ve gerekse sevk irsaliyelerinde gösterilen şekilde bu tarihten sonra işyerinden hammadde çıkışı yapıldığı anlaşılmaktadır. Öte yandan grev sırasında grev dışı kalan işçilerin işyerine sokulmayıp çalıştırılmadıkları, stokların ise daha önce bu işi yapan şirketin işçileri ile davalı şirketin başka bölümlerinde çalışan işçiler tarafından sevk edildiği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Kayseri Bölge Müdürlüğünün 30.10.1998 tarih ve 8495 sayılı yazısı ile de belirlendiğinden davanın kabulü gerekirken reddi hatalı bulunmuştur.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 4.2.1999 gününde oybirliğiyle karar verildi.