 |
T.C.
YARGITAY
9. Ceza Dairesi
Esas No: 1998/2905
Karar No: 1998/3309
Tarih: 23.11.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- İDDİANAMENİN MAZNUNA BİLDİRİLMESİ
ÖZET : İddianame sanığa tebliğ edilmiş olsa bile duruşmada mutlaka okunması gerekir.
Sanığın nüfus kayıtlarındaki mühür okunaklı olmalıdır.
(1412 s. CMUK. m. 208)
(2845 s. DGMK.m. 20)
Devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik eylemlerde bulunmaktan sanık Metin'in bozmaya uyularak yapılan yargılaması sonunda; TCK.nun 125, 31 ve 33. maddeleri gereğince idam cezası ile mahkumiyetine, ömür boyu kamu hizmetlerinden mahrumiyetine, cezası süresi içerisinde kanuni kısıtlılık halinde bulundurulmasına dair (Ankaraİki Numaralı. Devlet Güvenlik Mahkemesi)nden verilen 6.7.1998 gün ve 1997/199 esas, 1998/86 karar sayılı re'sen de temyize tabi olan hükmün Yargıtay'ca incelenmesi sanık vekili tarafından istenilmiş olduğundan, dava evrakı C. Başsavcılığından tebliğ name ile daireye gönderilmekle incelenerek gereği düşünüldü:
Bozmaya uyularak yapılan yargılama sonunda;
CMUK.nun 208. maddesi "iddianame, davetiye ile birlikte mahkemece sanığa tebliğ olunur" hükmünü içermekte olup, aynı kanunun 236. maddesinde de "duruşmaya tanıkların ve bilirkişinin yoklaması ile başlanır, bundan sonra sanığın açık kimliği ve şahsi durumu tesbit olunur. Daha sonra iddianame okunur ve 135. maddeye göre sanık sorguya çekilir" denilmektedir.
2845 sayılı kanunun 20. maddesi "Bu davalarda C. Savcılığı, sanığın kimliğini, suç teşkil eden eylemin neden ibaret olduğunu, kanuni unsurları ile uygulanması istenen kanun maddelerini ve delilleri belirtmek suretiyle iddianameyi özetleyerek okuyabilir" hükmünü Öngörmektedir.
Bu açıklamalara göre iddianame sanığa tebliğ edilmiş olsa bile duruşmada mutlak olarak okunması gerekmesine binaen mahkemece bu zorunluluğa uyulmadan sanığın sorgusunun yapılması ve ayrıca sanığın nüfus kayıtlarındaki mührün okunaksız olması,
Kanuna aykırı ve sanık vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, re'sen de temyize tabi olan hükmün bu sebepten dolayı isteme aykırı olarak (BOZULMASINA), 23.11.1998 gününde oybirliği ile karar verildi.