 |
T.C.
YARGITAY
9. Ceza Dairesi
E. 1996/5443
K. 1997/2473
T. 8.4.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KARAR ÖZETİ: Kısa Kararda çoğunluk görüşüne katılmayan üyenin hükme hangi nedenlerden dolayı karşı olduğunu açıklaması gerekir.
(1412 s. CMUK. m. 256/son)
Devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik eylemlerde bulunmaktan sanık Suat ile silahlı çetenin özel vazifeye haiz elemanı olmaktan sanık Ali Rızanın yapılan yargılamaları sonunda; her iki sanığın suç vasıflarında vaki değişiklik nedeniyle TCK. nun 168/2, 3713 sayılı Kanunun 5, TCK. nun 59/2, 31 ve 33. maddeleri gereğince neticeten onikişer yıl altışar ay ağır hapis cezasıyla mahkumiyetlerine dair (ErzincanBir Numaralı Devlet Güvenlik Mahkemesi)ndenverilen 20.5.1996 gün ve 1993/133 esas, 1996/142 karar sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi sanıklar vekili ile C. Savcısı tarafından istenilmiş ve sanıklar vekilince incelemenin duruşmalı olarak yapılması talep edilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığından tebliğname ile daireye gönderilmekle usulüne uygun olarak yapılan tebligata rağmen sanıklar vekilinin duruşmaya gelmediği ve bir mazeret de bildirmediği anlaşılmakla duruşmasız olarak yapılan inceleme sonunda aşağıdaki karar tesbit edildi:
Sanık Ali Rızanın 8.7.l996 günlü dilekçesi ile, vekili tarafından kendi hakkında önceden yapılmış bulunan temyiz isteğinden vazgeçmiş bulunduğu anlaşılmakla vekilinin temyiz talebinin reddine;
Sanık Suat hakkındaki hükme hasren yapılan incelemede:
CMUK. nun 256. maddesine göre hükmün oyçokluğu ile kurulması halinde muhalefet nedenlerinin tutanakta gösterilmesi zorunludur. Hükmün esasını teşkil eden ve tefhimle geçerli bulunan kısa kararda çoğunluk görüşüne katılmayan üyenin hükme hangi nedenlerden dolayı karşı olduğunun açıklamaması suretiyle CMUK. nun 256/son madde ve fıkrasının zorunlu kuralına uyulmaması,
Kanuna aykırı ve sanık vekili ile C. savcısının temiyiz itirazları öncelikle bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, sanık Suat hakkındaki hükmün sair yönleri incelenmeksizin bu sebepden dolayı isteme aykırı olarak (BOZULMASINA), 8.4.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.