 |
T.C.
YARGITAY
9. Ceza Dairesi
E. 1994/285
K. 1994/1915
T. 11.4.1994
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
SİLAHLI ÇETENİN SAİR EFRADI OLMAK
KARAR ÖZETİ : 3419 sayılı Yasanın Ek 1. maddesiyle getirilen koşul, aynı Yasanın 1/2. maddesiyle geçici maddesinin (B) fıkrasında sayılan suçları işlemiş olan itirafçı sanıkları kapsar.
Mensubu oldukları silahlı çete tarafından işlenen suçlara iştirak ettikleri belirlenemeyen ve çete üyeliğinden mukavemet göstermeksizin kendiliklerinden çekilerek güvenlik görevlilerine teslim olan sanıklar hakkında ceza verilmemesini öngören 3419 sayılı Yasanın 1. maddesinin 1. fıkrası uygulanmalıdır. Bu uygulamanın yapılabilmesi için, suç ile ilgili diğer failleri itiraf etme şartı yoktur. İtiraftan vazgeçme şartı da aranamayacağı cihetle, sanıkların örgütten kendiliklerinden çekilerek güvenlik güçlerine teslim olnıaları yeterli olup hazırlıktaki ikrarını hakim huzurunda da devam ettirmeleri zorunlu değildir.
(765 s. TCK. m. 168/2)
(3419 s. SFHK. m. 1/1-2, ek m. 1, geçici m. 1-e)
Silahlı çetenin sair efradı olmaktan sanıklar Yusuf, Mehmet Ekrem, Murat, (Y.U.) ve Nevzat ile silahlı çete mensuplarına hal ve sıfatlarını bilerek yardım ve yataklık yapmaktan sanık Ağıt'ın yapılan yargılamaları sonunda; sanıklardan Yusuf'un TCK.nun 168/2, 3713 sayılı Kanunun 5, TCK.nun 31 ve 33. maddeleri gereğince sonuç olarak on beş yıl ağır hapis cezası ile mahkumiyetine, ömür boyu kamu hizmetlerinden yasaklanmasına, ağır hapis cezası süresince yasal kısıtlılık altında bulundurulmasına, sanıklardan Mehmet Ekrem ve Murat'ın TCK.nun 168/2, 3713 sayılı Kanunun 5, TCK. nun 59/2, 31 ve 33. maddeleri gereğince sonuç olarak on ikişer yıl, altışar ay ağır hapis cezası ile mahkumiyetlerine, ömür boyu kamu hizmetlerinden yasaklanmalarına, cezaları süresince yasal kısıtlılık altında bulundurulmalarına, sanık (Y.U.)'nun TCK.nun 168/2, 3713 sayılı Kanunun 5, TCK.nun 55/3, 59 ve 33. maddeleri gereğince sonuç olarak sekiz yıl dört ay ağır hapis cezası ile mahkumiyetine, ceza süresince yasal kısıtlılık altında bulundurulmasına, sanıklardan Nevzat'ın suç vasfında vaki değişiklik nedeniyle TCK.nun 169, 3713 sayılı Kanunun 5, TCK.nun 59 ve 31. maddeleri gereğince, sanık Ağıt'ın TCK.nun 169, 3713 sayılı Kanunun 5, TCK.nun 59 ve 31. maddeleri gereğince sonuç olarak her iki sanığın ayrı ayrı üçer yıl dokuzar ay ağır hapis cezası ile mahkumiyetlerine, üçer yıl süre ile kamu hizmetlerinden yasakla~malarına dair, (Diyarbakır Bir Numaralı Devlet Güvenlik Mahkemesi)nden verilen 27.9.1993 gün ve 1993/46 esas, 1993/531 karar sayılı hükmün duruşmalı olarak Yargıtay'ca incelenmesi sanıklar vekilleri tarafından istenilmiş olduğundan, dava evrakı . C.Başsavcılığı'ndan tebliğname ile Daireye gönderilmekle; usulüne uygun olarak tebligat yapıldığı halde, sanıklardan Yusuf ile Ağıt vekillerinin duruşmaya gelmedikleri ve bir mazeret de bildirmedikleri anlaşılmakla; adı geçen sanıklar hakkında duruşmasız, diğer sanıklar hakkında ise duruşmalı olarak yapılan inceleme sonunda aşağıdaki karar tesbit edildi:
1) Sanıklar Yusuf, Mehmet Ekrem, Nevzat ve Ağıt haklarında toplanan deliller karar yerinde incelenip, sanıkların suçlarının sübutu kabul, olay niteliğine ve soruşturma sonuçlarına uygun şekilde vasfı tayin, cezayı azaltıcı sebebin niteliği takdir kılınmış, savunmaları inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş, incelenen dosyaya göre verilen hükümde bir isabetsizlik görülmemiş olduğundan, sanıklar vekillerinin temyiz dilekçeleri ile sanıklar Mehmet Ekrem ve Nevzat vekillerinin duruşmalı inceleme sırasında ileri sürdükleri ve yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, adları geçen sanıklar hakkındaki hükmün tebliğnamedeki düşünce gibi ONAN MASİNA.
2) Sanıklar (Y.U.) ve Murat ile ilgili temyize gelince:
3419 sayılı Yasanın Ek-1 maddesiyle getirilen koşulun, bu maddenin Adalet Komisyonu'nca belirtilen gerekçesinden de anlaşıldığı gibi, aynı Yasanın 1. maddesinin 2. fıkrası ile geçici maddenin (B) fıkrasında sayılan suçları işlemiş olup da bu suçlar ile ilgili teşekkül, gizli ittifak, çete veya cemiyeti ve diğer failleri açıklamaları nedeniyle bu fıkralar uyarınca cezalarından indirim yapılması gereken itirafçı sanıkları kapsadığı,
Somut olayda, mensubu oldukları silahlı çete tarafından işlenen suçlara iştirak ettikleri belirlenemeyen ve çete üyeliğinden mukavemet göstermeksizin kendiliklerinden çekilerek güvenlik görevlilerine teslim olan sanıklar hakkında ceza verilmemesini öngören 3419 sayılı Yasanın 1. maddesinin 1. fıkrasının uygulanması gerektiği ve bu uygulamanın yapılabilmesi için suç ile ilgili diğer failleri itiraf etme şartı bulunmadığından, İtiraftan vazgeçmeme şartının da aranamayacağı cihetle, sanıkların örgütten kendiliklerinden çekilerek güvenlik güçlerine teslim olmaları yeterli olup, hazırlıktaki ikrarlarını hakim huzurunda da devam ettirmelerinde zorunluluk bulunmadığı gözetilmeden, yazılı düşüncelerle bu sanıklar hakkında sözü geçen yasanın uygulanmasına yer olmadığına karar verilmesi,
Kanuna aykırı ve sanıklar vekillerinin temyiz dilekçeler ile duruşmalı inceleme sırasında ileri sürdükleri temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden sanıklar (Y.U.) ve Murat hakkındaki hükmün açıklanan nedenlerle (BOZULMASINA), bozma sebebine göre tahliyelerine, başka suçtan tutuklu veya hükümlü bulunmadıkları takdirde tahliyelerinin sağlanması için Yargıtay C. Başsavcılığı'na müzekkere yazılmasına, 11.4.1994 gününde oybirliği ile karar verildi.