 |
T.C.
YARGITAY
9. Ceza Dairesi
E: 1990/1333
K: 1990/2471
T: 13.06.1990
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Bölücülük propagandası suçundan sanık Mehmet Emin Sert, Mahmut Metin, Muzaffer Tekeş ve yayın yoluyla bölücülük ve komünizim propagandası suçlarından sanık Yakup Karademir'in yapılan yargılamaları sonunda; sanık Mehmet Emin Sertin bölücülük propagandası suçundan, sanık Yakup Karademir'in de yayın yoluyla bölücülük propagandası suçundan dolayı mahkumiyetlerine; sanık Mahmut Metin ile Muzaffer Tekeş'in bölücülük propagandası, sanık Yakup Karedemir'in ise yayın yoluyla komünizm propagandası suçundan dolayı beraatlerine dair İstanbul 1 No.lu Devlet Güvenlik Mahkemesinden verilen 12.2.1990 gün ve 1988/352 esas, 1990/30 karar sayılı hükmün Yargıtayca incelenmesi sanıklar Mehmet Emin Sert ve Yakup Karademir vekilleri ile C. Savcısı tarafından istenilmiş olduğundan ve dava evrakı C. Başsavcılığından tebliğname ile daireye gönderilmekle sanık Mehmet Emin Sert vekiline ait temyizin duruşma istekli olması, sanık Yakup Karademir 0önünden ise re'sen duruşma icrasının uygun bulunması nedeniyle duruşmalı olarak yapılan inceleme sonunda aşağıdaki karar tesbit edildi:
KARAR : Toplanan deliller karar yerinde incelenip, sanıklardan Mehmet Emin Sert'in, Medya Güneşi adlı derginin sahibi ve eski yazı işleri müdürü Cemal Özçelik İSTANBUL Devlet Güvenlik Mahkemesince tutuklanması ve tecziye edilmesi sebebiyle Bilsak'ta yapılan basın toplantısındaki dava konusu konuşması bir bütün ele alınarak değerlendirmeye tabi tutulmak suretiyle T.C.K.nun 142/3. maddesine mümas suçun yasal unsurları bakımından oluştuğu kabul edilmiş; Medya Güneşi Dergisinin sorumlu müdürü olan sanıklardan Yakup Karademir'in ise, mezkur derginin Eylül-Ekim 1988 aylarına ait 5. sayısında 25-32. safihelerinde "Medya Güneş Susturulamaz" başlığı altında yayımlanan ve Mehmet Emin Sert'in Bilsak'ta yaptığı konuşmasını içeren yazısı, aynı derginin 12-13. sahifelerinde "İlerici, Yurtsever Demokrat, Devrimci Kamuoyuna Çağırı" başlıklı yazı, 33-48. sahifelerinde "12 Eylül Dosyası" başlığı altında ve Behram Arda adına yayımlanan yazının (Nedenler, Yaptıkları ve Sonuçları ile Askeri Darbenin Genel Bir değerlendirilmesi) ve (12 Eylül Bir karşı Devrim Hareketidir) bölümleri, 49-52. sahifelerinde Hami Can adına yayımlanan "Büyük Kürt Şairi Cigerxwin'i Ölümünün dördüncü Yılında Saygı ile Anıyoruz" başlıklı yazı ve 53-55. sahifelerinde Hami Can adına yayımlanan "Kürt Halkının Yetiştirdiği Büyük Sanatçı Yılmaz Güney'i ölümünün IV. Yılında Saygı ile Anıyoruz" başlıklı yazı ile 45-53. sahifelerinde Ahmet Ömeroğlu adına yayınlanan "Referandumda Gelişen Tavırlar Ve Yerel Seçimlere Bakış Açıları" başlıklı yazı ayrı ayrı irdelenerek her birinin bölücülük propagandasını içerdikleri belirtilmiş, vaki soruşturmaya nazaran Behram Arda, Halim Can ve Ahmet Öztürk adlarına çıkan yazılar sahipsiz addolunarak belirlenen durum itibariyle sorumluluğu tartışılan bu sanığın dergideki bölücülük propagandası suçları tek fiilin mahsulü olarak kabul edilip uygulama buna göre yapılmış: sanık Mehmet Emin Sert ile Yakup Karademir haklarında cezayı azaltıcı sebebin niteliği takdir kılınmış, her iki sanığın savunması inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş ve incelenen dosyaya göre verilen hükümde bir isabetsizlik görülmemiştir.
Sanıklardan Mahmut Metin ve Muzaffer Tekeş'in Bilsak'ta yapmış oldukları davaya konu teşkil eden konuşmaları ile Medya Güneşi Dergisinin 5. sayısında 33-48 sahifelerinde "12 Eylül Dosyası" ana başlığı altında yayınlanan yazının (Demokrasiye Geçiş Emekçi Yığınların Eseri Olacaktır) bölümünün suç unsurlarını içermediği mahkemece kabul ve takdir kılınmış, incelenen konuşma metinleriyle yazı içeriğine ve gösterilen gerekçeye göre mahkemenin işbu kabul ve takdirinde bir isabetsizlik mevcut olmadığı tesbit edilmiştir.
Bu itibarla : Sanık Mehmet Emin Sert ve Yakup Karademir vekillerinin temyiz itirazları ile duruşmadaki savunmalarının ve keza Mehmet Emin Sert'in duruşmada ayrıca yaptığı savunmasının ve C. Savcısının sanıklardan Mahmut Metin, Muzaffer Tekeş ile Yakup Karademir'in beraat kararlarına ilişkin temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün istem gibi ONANMASINA 13.6.1990 gününde oybirliği ile karar verildi.