 |
T.C.
YARGITAY
9. Ceza Dairesi
E:1989/752
K:1989/2612
T:17.05.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- YAZAR KASA KULLANMA KOŞULLARI
ÖZET: Zorunlu olmadığı halde yazar kasa [ödeme kaydedici cihazi kullanmaya başlayan yükümlü (mükellef] kendi isteği ile cihazı kullanmaktan vazgeçemez.
(3100 s. ÖKCK m. 10)
213 sayılı Kanuna muhalefetten sanık Kibar'ın yapılan yargılaması sonunda; mahkumiyetine ve bir ay ticaret, sanat ve meslek icrasından mahrumiyetine dair (Bornova 2. Asliye Ceza Mahkeme si)nden verilen 19.12.1988 gün ve 1988/448 esas, 1988/425 karar sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi müdahil vekili tarafından istenilmiş olduğundan, dava evrakı, C. Başsavcılığı'ndan tebliğname ile daireye gönderilmekle incelenerek gereği düşünüldü:
Sanığın mecburiyeti olmadığı halde 3.10.1986'dan başlayarak ödeme kaydedici cihaz kullanmaya başladığı ve 27.11 .1986 tarihinde parasını ödeyemediği gerekçesiyle cihazı firmaya iade ettiği; oysa 9 nolu genel tebliğde bir kez ödeme kaydedici cihaz kullanan mükellefin bundan bilahare dönemeyeceği kabul edildiğinden sanık hakkında tebliğ hükümlerine aykırı hareket ederek kaçakçılığa teşebbüs suçu işlediği iddiasıyla kamu davası açıldığı yargılama sonunda aynı gerekçe de hükümlülüğüne karar verildiği anlaşılmaktadır.
3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanmaları Mecburiyeti Hakkındaki Kanunun 10. maddesi ile Maliye ve Gümrük Bakanlığı ödeme kaydedici cihazların kullanılmaları ile ilgili olarak bu kanunla belli edilen hususlar dışında uyulması gereken usul ve esasları belirlemeye ve bunlarda değişiklik yapmaya yetkili kılınmıştır.
Bu yetkiye dayanarak Maliye ve Gümrük Bakanlığı'nın 11.3.1987 gün ve 19397 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 9 seri nolu Tebliğin 4. maddesi ile "mecburiyetlerinin başlama tarihinden önce kendi istekleri ile ödeme kaydedici cihazları olan mükellefler,cihazlarını iktisap tarihinden itibaren 3 ayı geçmemek üzere" ödeme kaydedici cihazlara ait levhada yazılı tarihlerden itibaren kullanmaya başlamakla yükümlendirmiş ve gerek mecburiyetlerinin kanunen başlaması sebebiyle, gerekse kendi istekleri ile kullanmak üzere ödeme kaydedici cihazları alan mükelleflerin bilahare bundan dönemeyeceklerini kararlaştırmıştır.
Tebliğ hükümlerinin, tebliğ tarihlerinden itibaren geçerli olması gerekeceği düşünülmeden tebliğden önce 1986 takvim yılında işlenen suç nedeniyle mahkumiyet karar verilmesi,
Kanuna aykırı ve müdahil vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepden dolayı BOZULMASINA, 17.5.1989 gününde oybirliği ile karar verildi.