 |
T.C.
YARGITAY
9. Ceza Dairesi
E:1988/7170
K:1989/1735
T:03.04.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- 2863 SAYILI KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KANUNUNA MUHALEFET
ÖZET : 1- Sahipli arazide toprak tesviyesi yapılırken meydana çıkan Jühitlerin (Kültür Varlıklarının) mevcudiyetinden müze örgütünün 2863 sayılı Kanunda öngörülen üç günlük ihbar süresi içinde haberdar olması halinde, bunları meydana çıkaranların key fiyeti müze örgütüne veya sair yetkililere haber verme zorunluluğu ortadan kalkar.
2- Meydana çıkan lıŞhitler (Kültür Varlıkları) yerinde kalmışsa gerçek niteliklerinin uzman bilirkişiye tesbit ettirilmesi gerekir.
3- Arazide.zilyet tarafından toprak tesviyesi sırasında herhangi bir Kültür ve Tabiat Varlığının ortaya çıkması halinde, 2863 sayılı Kanunun 4. maddesindeki ihbar yükümlüğü zilyete aittir: Durumdan şu veya bu şekilde haberdar olan diğer kişiler ihbarla yükümlü tutulamazlar.
(2863 s. KTVK m. 4)
2863 sayılı Kanuna muhalefetten sanıklar Yılmaz, Ali, Mustafa, Sabri, Mehmet ve Veli'nin yapılan yargılamaları sonunda; mahkumiyetlerine dair, (SalihIl Ağır Ceza Mahkemesi)nden verilen 26.10.1988 gün ve 1988/129 esas, 1988/160 karar sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi sanıklar Yılmaz, Ali, Mehmet, Mustafa vekilleri ile sanık Sabri ve Veli tarafından istenilmiş olduğundan; dava evrakı C. Başsavcılığı' ndan tebliğname ile daireye gönderilmekle incelenerek, gereği düşünüldü:
1- Suç konusu lahitIerin, sit alanına yakın sahipli bir arazide dozerle yapılan toprak tesviyesi sırasında meydana çıkması keyfiyetinin, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 4/1. madNot: Dairesi tarafından özetlenmiştir. maddesinde öngörülen üç günlük yasal süre dolmadan Müze örgütüne mensup bekçiler tarafından istihbarla mahallinde görülüp tesbit edilerek akabinde yetkili müze müdürlüğüne bildirildiği dosya mündere catından anlaşılmış bulunmasına ve anılan kanun maddesinin ruhu ile vaz'ı amacına göre olayın sanıkları bakımından durumun yetkili mercilere ihbarı zorunluluğunun ortadan kalkacağı gözetilmeden sanıklar hakkında yazılı düşüncelerle mahkumiyet hükmü kurulması.
2- Kabule göre:
A- Bulunduktan sonra arazide kalan suç konusulahitlerin özelliklerinin neler olduğuve 2863 sayılı Kanun açısından gerçekten korunması gerekli kültür varlıklarından sayılıp sayılamıyacağı hususları uzman bilirkişiye tesbit ettirilmeden hüküm kurulması,
B- Dava konusu olayda, lahitlerin, sahipli bir arazide zilyetler tarafından dozerle toprak tesviyesi yaptırıldığı sırada meydana çıkmış bulunması karşısında; o yerde zilyetlerle birlikte lahitleri görüp tesbit edenler ile şu veya bu şekilde bunların varlıklarından haberdar olan diğer kişilerin 2863 sayılı Kanunun 4. maddesine göre keyfiyeti resmi mercilere ihbarla yükümlü tutulamıyacakları gözetilmeden zilyetler Ali ile Veli dışındaki diğer sanıkların mahkumiyetlerine karar verilmiş olması,
Kanuna aykırı, sanıklar Yılmaz, Ali, Mehmet, Mustafa vekilleriyle Sabri ve Veli'nin temyiz itirazları bu itibarla yerinde -görülmüş olduğundan, hükmün bu sebeplerden dolayı istem gibi (BOZULMASINA), 3.4.1989 gününde oybirliğiyle karar verildi.