 |
T.C.
YARGITAY
8. Hukuk Dairesi
E: 2003/1507
K: 2003/1629
T: 17.03.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
3402 s. KadastroK/14, 16, 17
4721 s. MK/713
H.Ö. ile Hazine, Ç. Belediye Başkanlığı ve DSİ Genel Müdürlüğü aralarındaki mülkiyet tesbiti davasının kabulüne dair Çekerek Asliye Hukuk Hakimliğinden verilen 31.10.2001 gün ve 62/261 sayılı hükmün Yargıtay' ca incelenmesi davalılar Hazine Temsilcisi ve DSİ Genel Müdürlüğü vekili taraflarından süresinde isteniimiş olmakla, dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Davacı, kadastro çalışmaları sırasında yololarak bırakılan taşınmazın mülkiyetinin tespitine karar verilmesini istemiştir. 3402 sayılı Kadastro Kanununun 16. maddesi hükmüne göre yol, meydan ve köprü gibi orta malları hari. tasında gösterilmekle yetinilir. Taşınmazın haritasında yololarak gösterilmesi bir kadastro işlemi olup kadastro tutanağı düzenlenmediği için böyle bir işlem tespit dışı bırakma işlemi niteliğindedir. Böyle bir yerin TMK.nun 713/1 ve 3402 sayılı Kadastro Kanununun 14 ve 17. maddesi hükümlerine göre tapuya tesciline karar verilebilmesi için Yargıtay'ın yerleşmiş kararlarına göre haritasında yololarak gösterildiği tarihten itibaren 20 yıldan fazla süre ile koşullarına uygun olarak tasarruf edilmiş olması gerekmektedir.
Somut olayda dava konusu taşınmaz 1996 tarihinde haritasında yol olarak gösterilmek suretiyle belirtilmiştir. O tarihten 31.05.2000 dava tarihine kadar kazanma süresi ve koşulları geçmemiştir. Davanın bu nedenle reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile kabulüne karar verilmiş olması doğru değildir.
Davalılar Hazine Temsilcisi ile DSİ Genel Müdürlüğü vekilinin temyiz itirazları bu bakımdan yerinde olduğundan kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerle HUMK.nun 428. maddesi hükmü uyarınca BOZULMASINA ve 4.960.000 lira peşin harcın istek halinde davalı DSİ Genel Müdürlüğüne iadesine 17.03.2003 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.