 |
T.C.
YARGITAY
8. Hukuk Dairesi
E. 1996/7248
K. 1997/2733
T. 11.4.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
TAPU İPTALİ VE TESCİL DAVASI
TAŞLIK VE KAYALIK ARAZİ
ZİLYETLİK
KARAR ÖZETİ Taşınmazın öncesi taşlık ve kayalık olup, Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerden bulunduğundan, mülkiyeti Hazineye aittir. Bu tarihte belediyenin bu yere malik olduğu ileri sürülemez. Taşınmaza malik olmayan belediyenin satışı da hüküm ifade etmeyeceği gibi, 1974 yılında başlayan zilyetlik tapulama tesbitinin yapıldığı 1976 yılına kadar iktisap süresine ulaşamadığından, davanın red-dine karar verilmesi gerekir.
(743 s. MK. m. 641)
Emin ile Hazine aralarındaki tapu iptali ve tescil davasının kabulüne dair, (Tavas Asliye Hukuk Hakimliği)nden verilen 29.3.1996 gün ve 233/161 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi Hazine vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Taraflar arasında görülen tapu iptali ve tescil davasının yargılaması sonunda, tapulamada 10874 parsel numarası ile Hazine adına tesbit edilen taşınmaza ait tapu kaydının iptal ve davacı adına tesciline karar verilmiş, hükmü dayalı Hazine temyiz etmiştir.
Dava konusu taşınmazın öncesi taşlık ve kayalık iken, 1974 yılında belediye tarafından dava dışı Hasan'a satıldığı ve adı geçen tarafından taş ve kayaların parçalanması suretiyle arsa haline dönüştürüldüğü, davacının sonradan bu yeri Hasan'dan satın alıp üzerine ev yaptığı dosya içeriğinden anlaşılmaktadır. Bu yerde 1976 yılında tapulama çalışmaları yapılmış, Hazine adına tesbitden sonra 1987 yılında imar planına alınmıştır. Taşınmazın öncesi, taşlık kayalık olup Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerden bulunduğundan, mülkiyeti Hazineye aittir. Bu tarihte belediyenin bu yere malik olduğu ileri sürülemez. Taşınmaza malik olmayan belediyenin satışı da hüküm ifade etmeyeceği gibi, 1974 yılında başlayan zilyetlik tapulama tesbitinin yapıldığı 1976 yılına kadar iktisap süresine ulaşmadığından, davanın reddine karar verilmesi gerekirken, aksine düşüncelerle yazılı şekilde hüküm verilmesi isabetsiz, temyiz itirazları bu itibarla yerinde olduğundan kabulü ile hükmün açıklanan nedenle (BOZULMASINA), 11.4.1997 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.