 |
T.C.
YARGITAY
8. Hukuk Dairesi
E. 1995/4585
K. 1996/308
T. 18.1.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ZİLYETLİĞİN KESİLMESİ
KESİLEN ZİLYETLİĞİN YENİDEN BAŞLAMA TARİHİ
KARAR ÖZETİ: Taraflar arasında daha önce görülen MK.nun 639/ 2.maddesine dayalı tapu iptali davasında; davalılar, davaya karşı çıkmış ve mahkemece yirmi yıllık zilyetlik süresi dolmadığından dava reddedilmiş olmasına göre, zilyetlik konusunda niza doğmuş bulunmaktadır.
Davacının aynı nedene dayalı olarak açtığı sonraki davada zilyetliğin, önceki dava sonunda verilen kararın kesinleşme tarihinden itibaren yeniden başlatılması gerekir.
(743 s. MK. m. 639/2)
Fethi ile Hazine, Çengerli Köyü Muhtarlığı, dahili davalı Remziye ve müşterekleri aralarındaki tapu iptali ve tescil davasının kabulüne dair, (Babaeski Asliye Hukuk Hakimliği)ndenverilen 8.2.1995 gün ve 563-54 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi dahili davalılar Mehmet ve müşterekleri tarafından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Dava; tapuda Ömer oğlu Osman adına kayıtlı taşınmaza ait tapu kaydının, MK.nun 639/2. maddesine dayalı iptal ve tesciline ilişkindir. Ayni davacı tarafından 1986/334 esas sayısı ile açılan önceki davaya bu davanın davalıları olan kayıt maliki Ömer oğlu Osman'ın mirasçıları katılmışlar, davada, davacı yararına MK.nun 639/2. maddesi koşullarının oluşmadığını ileri sürerek davanın reddini savunmuşlardır. Mahkeme, o davada davacının, 1971 yılında taşınmazda zilyetliğe başladığı ve dava tarihine kadar 20 yıllık iktisap süresi dolmadığı nedeniyle davanın reddine karar verilmiş ve o hüküm kesinleşmiştir. Bu kez davacı aynı nedene dayanarak bu davayı açmıştır. Evvelki davada kayıt malikinin mirasçıları olan davalılar karşı çıktığına göre zilyetlik hakkında niza doğmuştur. Bu itibarla, önceki kararda açıklanan 1971 yılında başlayan zilyetlik o davanın karar tarihinde kesilmiştir. Kararın kesinleştiği tarihden itibaren yeniden 20 yıllık bir zilyetlik süresinin geçmesi gerekir. Sonradan açılan davada dayanılan zilyetlik, 1971 yılında başlayan zilyetliğin devamı olarak düşünülemez. Bu itibarla, davanın reddine karar verilmesi gerekirken bu husus gözardı edilerek yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu itibarla yerinde olduğundan kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerle (BOZULMASINA) ve 125.000 lira peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 18.1.1996 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.