 |
T.C.
YARGITAY
8. Hukuk Dairesi
E. 1995/2081
K. 1995/12719
T. 24.11.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
TAPU İPTALİ
SULU TOPRAK-KURU TOPRAK
İŞTİRAK VE MÜŞTEREK MÜLKİYET
KARAR ÖZETİ 3402 sayılı Kadastro Kanununun 14. maddesine göre, aynı çalışma alanı içinde bir kişinin belgesizden zilyetliğe dayalı olarak edinebileceği taşınmaz miktarı; sulu toprakta 40, kuru toprakta 100 dönümü geçemez.
Mahkemece yapılacak iş, davacı ve diğer mirasçılar adına tescil edilen taşınmazlara ait tapulama tutanaklarının getirtilerek, o taşınmazların tescilinde vergi kaydına dayanılıp dayanılmadığı, taşınmazların iştirak halinde veya müşterek mülkiyet hükümlerine tabi olup olmadığı hususunun araştırılması, iştirak halinde mülkiyete pay ayrımı yapılmaksızın taşınmazın tamamının, müşterek mülkiyette ise her paydaşa düşen pay miktarının ayrı ayrı hesap edilmesi ve elde edilen bilgiler 14. maddeye göre değerlendirilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekir.
(3402 s. Kadastro K. m. 14)
(743 s. MK. m. 623, 624, 625, 627, 629, 630, 631)
Velittin ile Hazine, dahili davalılar Tevfik ve müşterekleri aralarındaki tapu iptali davasının kabulüne dair, (Serik Asliye Hukuk Hakimliği)'ndenverilen 15.7.1994 gün ve 397-533 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi Hazine vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Dosya muhtevasına, dava evrakı ile yargılama tutanakları münderecatına, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verildiğine ve taktirde bir isabetsizlik bulunmadığına göre, davalı Hazinenin diğer temyiz itirazları yerinde değil ise de, 3402 sayılı Kadastro Kanununun 14. maddesine göre; aynı çalışma alanı içinde bir kişinin belgesizden zilyetliğe dayalı olarak edinebileceği taşınmaz miktarı sulu toprakta 40, kuru toprakta 100 dönümü geçemez.
Taşınmaz, 1971 yılında ölen miras bırakan Arif'ten kaldığına ve intikal tarihi ile tesbit tarihi arasında 20 yıllık bağımsız zilyetlikle iktisap süresi geçmediğine göre, miras bırakan ve tüm mirasçılar hakkında miktar sınırlaması yönünden araştırma yapılması gerekir. Mahkemece, bu yönde bir araştırma yapılmış, miras bırakanın taşınmazı olmadığı, davacı dışındaki diğer mirasçıların 75663 m2'lik, davacının da 9046 m2'lik yer iktisap ettikleri hüküm fıkrasında belirtilmiştir. Nizalı taşınmazın miktarı da 20 dönüm olduğuna göre, toplam miktar 100 dönümü aşmaktadır. Buna göre davacı ve diğer mirasçılar adına tescil edilen taşınmazlara ait tapulama tutanaklarının getirtilerek, o taşınmazların tescilinde vergi kaydı gibi bir belgeye dayanılıp dayanılmadığı, taşınmazların iştirak halinde veya müşterek mülkiyet hükümlerine tabi olup olmadığı hususunun araştırılması, iştirak halinde mülkiyette pay ayrımı yapılmaksızın taşınmazın tamamının, müşterek mülkiyette ise her paydaşa düşen pay miktarının ayrı ayrı hesap edileceğinin düşünülmesi ve elde edilen bilgiler 14. maddeye göre değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, bu husus üzerinde durulmadan eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm verilmesi isabetsiz, temyiz itirazları bu itibarla yerinde olduğundan kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerle (BOZULMASINA), 24.11.1995 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.