 |
T.C.
YARGITAY
8. Hukuk Dairesi
E. 1991/967
K. 1992/499
T. 21.1.1992
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- ELATMANIN ÖNLENMESİ
- ZİLYEDLİK
ÖZET : Uyuşmazlık yalnız zilyetliğin korunmasına ilişkin bir nitelik taşımaktadır. Bu durumda HUMK.nun 8/11, 3. maddesi hükmü gözönünde tutularak uyuşmazlıkhakkında görevsizlik kararı verilmesi gerekir.
(1086 s. HUMK. m. 8/11,3)
Muzaffer ile Halil aralarındaki men'i müdahale davasının reddine dair, (Mut Asliye Hukuk Hakimliği)nden verilen 11.9.1990 gün ve 168-208 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Mahkemece dava konusu yerde davacının zilyetliğinin iki yıllık olduğu, bununla gayrimenkulun iktisap edilemeyeceği görüşünden hareketle davanın reddine karar verilmiştir. Gerçekten de tapusuz olan bir taşınmaz 20 yıl süreyle nizasız, fasılasız, malik sıfatıyla yanlardan birisi tarafından tasarruf edildiği takdirde tasarruf eden zilyet bu taşınmazın kendisi adına tescilini isteyebilir. Tescil şartlarının tamamlanmış olması halinde zilyedin hakkı mülkiyet hakkıdır. Böyle bir dava MK.nun 618. maddesine dayanılarak açılabilir.Ancak her iki tarafın zilyetliği mülkiyetin kazanılmasına yetecek durumda değil ise, bu takdirde uyuşmazlığın zilyetliğin korunması kurallarına göre çözümlenmesi gerekir. Uygulanacak hükümler MK.nun 894-897 maddelerinde gösterilmiştir. Davacının zilyetliği iki yıllık olmasına karşın davalının korunmaya değer zilyetliği veya üstün bir hakkı yok ise uyuşmazlığın az önce açıklandığı gibi zilyetliğin himayesi kurallarına göre çözümlenmesi icabeder. Mahkemenin kabulüne göre dava tamamen zilyetliğin korunmasıyla ilgili bulunmaktadır. Başka anlatımla uyuşmazlık yalnız zilyetliğin korunmasına ilişkin bir nitelik taşımaktadır. Bu durumda HUMK.nun 8/11,3. maddesi hükmü gözönünde tutularak uyuşmazlık hakkında görevsizlik kararı verilmesi ve dava dosyasının o yerdeki sulh hukuk mahkemesine gönderilmesi gerekmektedir. Mahkemece bu yön gözönünde tutulmadan uyuşmazlığın değişik şekilde nitelenip işin esası hakkında hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı ve temyiz itirazları yerinde olduğundan kabulü ile hükmün BOZULMASINA ve 7500 lira peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 21.1.1992 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.