 |
T.C.
YARGITAY
8. Hukuk Dairesi
E: 1990/14500
K: 1991/2564
T: 10.06.1991
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- YÜZÖLÇÜMÜNÜN DÜZELTİLMESİ
- MÜLKİYET HAKKININ TESBİTİ (KAYIT VE BELGELERİN KAPSAMINI BELİRLEME)
ÖZET: 2644 sayılı Yasanın değişik 31. maddesine göre açılan taşınmaza ait tapu kaydındaki yüzölçümünün düzeltilmesi davası Tapu Sicil Müdürlüğüne karşı açılmalıdır. 3402 sayılı Kanunun 20/D maddesi uyarınca, Hazinece özel kanunları hükümlerine göre değişmez ve genişlemeye müsait olmayan sınırlarla miktar üzerinden satılan, tefviz veya tahsis yada parasız dağıtılan taşınmazlarda çıkan fazlalık, taşınmazla birlikte satış, tefviz, tahsis ve dağıtım tarihinden itibaren 10 yıl geçmişse, miktarları bakılmadan kayıt sahibi adına tesbit edilir.
(2644 s. Tapu K. m. 31)
(3402 s. Kadastro K. m. 20/D)
Şükrü ile Hazine ve Düzova Köyü Muhtarlığı aralarındaki mesaha tashihi davasının reddine dair, (Vize Asliye Hukuk Hakimliği)nden verilen 15.11.1983 gün ve 133/321 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Davacı tarafından, davalı Hazine ve köy tüzel kişiliği aleyhine açılan tapudaki yüzölçümü düzeltilmesi davası sonucunda; mahkemece, "2510 sayılı İskan Yasasına göre miktarı muteber olmak şartı ile temlik ve tescil edilmiş bulunan davacı adına kayıtlı tarla cinsindeki taşınmazın tapu kaydındaki yazılı miktarı dışında kalan yerin Rum'dan metruk yer olup mülkiyeti Hazineye ait yer olduğundan" davanın reddine karar verilmiş, hükmü davacı temyiz etmiştir. Dava, 2644 sayılı Tapu Kanununun değişik 31. maddesine göre açılmış taşınmaza ait tapu kaydındaki yüzölçümünün düzeltilmesine ilişkindir. Bu dava, tapu kayıtlarının tutulmasından sorumlu Tapu Sicil Müdürlüğü aleyhine açılır. Hazine ve köyün doğrudan davalı olarak gösterilmesinde lüzum ve zaruriyet bulunmamaktadır. Davada husumetin yanlış tevcihi isabetsizdir. Esasa gelince; dava konusu taşınmaz öncesi senetsiz iken, 6.2.1941 tarih, 45 numaralı tapu ile 2510 sayılı Yasaya göre miktarı ile geçerli olmak üzere Hasan oğlu İsmail ve müştereklerine iskanen verilmiş, kayıt maliklerinin ölümü nedeniyle miras yoluyla intikal ve satış sonucu 21.4.1981 tarih, 49 numarada davacı Şükrü'ye intikal etmiştir. 3402 sayılı Kadastro Kanununun 20/D maddesine göre, "Hazinece, özel kanunları hükümlerine göre değişmez ve genişlemeye müsait olmayan sınırlarla miktar üzerinden satılan, tefviz veya tahsis veya parasız dağıtılan taşınmaz mallarda çıkan fazlalık, taşınmaz malla birlikte satış, tefviz, tahsis ve dağıtım tarihinden itibaren 10 yıl geçmiş ise miktarına bakılmaksızın kayıt sahibi adına tesbit edilir". Bu yasa maddesi, anılan Kanunun 33/3. fıkrasında genel hüküm niteliğinde sayılan maddeler arasındadır. Bu yasa hükmüne göre şartların bulunması halinde yüzölçümünün düzeltilmesi mümkündür. Bu itibarla değinilen hususlar dikkate alınmak, bu cümleden olarak Tapu Sicil Müdürlüğü davaya katılarak savunması alınmak, gösterdiği takdirde delilleri usulüne uygun toplamak, tüm deliller birlikte değerlendirilerek yukarıda yazılı yasa hükmü koşullarının bulunması halinde davanın kabulüne karar verilmek gerekirken aksine düşüncelerle yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz ve temyiz itirazları yerinde olduğundan kabulü ile hükmün (BOZULMASINA) ve 5000 lira peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 10.6.1991 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.