 |
T.C.
YARGITAY
8. Hukuk Dairesi
E:1989/5103
K:1989/4659
T:03.05.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- TAPU TAHSİS BELGESİ
- BELEDİYENİN ELATMASI
ÖZET: Tapu tahsis belgesi, İmar Yasalarına göre mülkiyet belgesi sayılmayan idari bir işlemdir. Bu idari işlem ile zilyed yararına hak tanıyan belediyenin belge sahibinin taşınmazına elatması hakkın kötüye kullanmasıdır.
(2981 s. İmar K; m. 22/B 3290 s. K. la Dğş.)
(743 s. MK m. 2)
Halit vekili ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı vekili aralarındaki men'i müdahele ve takas davasının kısmen kabulüne dair, (Bornova 2. Asliye Hukuk Hakimliği)nden verilen 7.11.1988 gün ve 116/501 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Nizalı taşınmaz 2981 sayılı Yasa uyarınca belediye tarafından davacıya tahsis edilmiş ve buna dair tahsis belgesi düzenlenmiştir. Davalı belediye, tahsis işlemini iptal etmeden, dozerle davacıya ait yere müdahalede bulunmuştur. Her ne kadar 2981 sayılı Yasanın 22.5.1986 tarihli ve 3290 sayılı Yasa ile değişik 22. maddesinin (B) bendinde, bu kanunun kapsamına giren yapılarla ilgili yargı mercilerinde görülmekte olan davaların durdurulacağı belirtilmiş ise de, bu hüküm anılan kanun uyarınca henüz bir işleme tevessül edilmeyen hallerde uygulanabilmektedir. Oysa, olayımızda nizalı taşınmaz belediyeye ait olmakla birlikte 775 sayılı Gecekondu Kanununu değiştiren 2981 ve 3290 sayılı Kanunlara göre davacıya tahsis edilmiş, tahsis belgesi düzenlenmiş bulunmaktadır. Bundan sonra açılan davalarda söz konusu hükmün uygulanması mümkün değildir. Uyuşmazlığın tahsis belgesine ve zilyetliğin korunması kurallarına göre çözümlenmesi gerekmektedir. Tahsis belgesi imar kanunlarına göre bir mülkiyet belgesi sayılmaz ise de, idari işlem olduğuna ve bu işlemle davacı lehine bir hak tesis edildiğine göre, idarenin kendisinin yaptığı bu işleme saygılı olması gerekir. İdari yollardan iptal edilmeyen bir karar varlığını korur. Ayrıca, davacının zilyet olduğu toplanan delillerden anlaşılmaktadır. Tapu kaydında malikin belediye olması tahsis kararı karşısında durumda bir değişiklik yaratmaz. davalı belediyenin buna dayanarak davacıya tahsis edilen yere elatması bir bakıma hakkın kötüye kullanılması sayılır. MK.nun 2. maddesi hükmüne göre böyle bir hakkın korunması mümkün değildir. Bütün bu açıklamalara göre mahkemece tesis olunan hüküm yerinde ve hukuka uygun bulunmaktadır. Temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun olan hükmün (ONANMASINA) ve 17.900 lira peşin harcın onama harcına mahsubuna, 3.5.1989 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.