 |
T.C.
YARGITAY
8. Hukuk Dairesi
E:1988/8293
K:1988/8301
T:13.06.1988
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- TESCİL DAVASI
- KARŞILIKLILIK [MÜTEKABİLİYET)
* ÖZET:2644 sayılı Yasanın 35. maddesi hükmüne göre; karşılıklılık [mütekabiliyet] koşulu ile yabancılar, Türkiye'de askeri yasak bölgeler ve köy sınırları dışında taşınmaz sahibi olabilirler.
(2644 s. Tapu K. m. 35)
Arinegret M... vekili ile Hazine vekili ve Belediye Başkanlığı aralarındaki tescil davasının kabulüne dair, (Eğirdir Asliye Hukuk Hakimliği)nden verilen 14.3.1988 gün ve 327/69 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi Hazine vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü
Davacı Federal Alman uyruklu Arinegret M..., MK.nun 639. Maddesine dayanarak nizalı yererin adına tapuya tesciline karar verilmesini istemiş, mahkemece davanın kabulü yönüne gidilmiştir. Hüküm, Hazine tarafından temyiz edilmiştir.
2644 sayılı Tapu Kanununun 35. maddesi hükmüne göre, mütekabiliyet koşulu ile yabancılar Türkiye'de askeri yasak bölgeler ve köy hudutları dışında gayrimenkul iktisap edebilirler. Bu iktisap tapuya dayanabileceği gibi zilyetlik yolu ile de mümkündür. Davacı Federal Alman uyruklu olup Türkiye ile Federal Alman Devleti arasında fiilen ve hukuken mütekabiliyet bulunmaktadır. Taşınmaz belediye sınırları İçerisinde bulunmakta 1 ve 2. derece askeri yasak bölgeler dışındadır. 0 itibarla davacının zilyetlik yolu ile taşınmazları kazanmasına engel hal bulunmamaktadır. Davacı daha önceki malikinden taşınmazları satın almıştır. MK.nun 909. maddesi hükmüne göre davacının zilyetliğine satıcının zilyetliğinin eklenmesi gerekir. Daha açık deyimle davacı Iktisapda satıcının zilyetliğinden de yararlana. bilir. 2675 sayılı Yasaya göre de davacının tapusuz bir gayrimenkulü zilyetlik yolu İle edinmesine engel durum bulunmamaktadır. Dosya içeriği ve toplanan delillere göre dava kanıtlanmış olup verilen hüküm usül ve yasaya uygun bulunmaktadır. Temyiz itirazlarının reddi ile usül ve yasaya uygun olan hükmün (ONANMASINA) ve 2588 sayılı Kanunla eklenen 492 sayılı Harçlar Kanununun 13/J maddesi uyarınca Hazineden harç alınmasına mahal olmadığına, 13.6.1988 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.