 |
T.C.
YARGITAY
8. Ceza Dairesi
Esas No : 1997/885
Karar No : 1997/11040
Tarih : 07.07.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : 6136 Sayılı Kanuna aykırılıktan sanıklar Mehmet Öğel, Ömer Oltağ'ın yapılan yargılanmaları sonunda; Beraatlerine ve zoralıma dair (CİZRE) Asliye Ceza Mahkemesinden verilen 28.11.1995 gün ve 27 esas, 125 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incleenmesi üst C.Savcısı tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı C.Başsavcılığından tebliğname ile 21.1.1997 günü daireye gönderilmekle incelenip gereği düşünüldü:
KARAR : Oluşa ve sanıkların aşamalardaki savunmalarına göre suça konu silahların hangi sanığa ait olduğu konusunun kuşkulu kalması ve kuşkunun da sanık lehine yorumlanmasının yargılama hukukunun temel ilkeleri dışında bulunması karşısında; Mahkemenin beraat hükmü kurmasında isabetsizlik görülmediğinden tebliğnamedeki bozma nedenine iştirak edilmemiştir.
SONUÇ : Yapılan duruşmaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin tahkikat neticelerine uygun olarak tecelli eden kanaat ve takdirine, tetkik olunan dosya münderecatına göre Üst C.Savcısının yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle sanıklar hakkındaki hükmün (ONANMASINA), 7.7.1997 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
Suça konu 2 adet tabanca ile şarjörlerin her iki sanığın hakimiyetleri altında bulunan kamyonun şöför mahallinde oturdukları koltuğun arkasında su kapağının altında gizlenmiş olarak ele geçirilmiş olmasına, kamyonun sahibi Mehmet Ögel ile şöför Ömer Oltağ'ın pamuk yüklü araçla tabancalarla birlikte araçta olmalarının başka anlamı bulunmamasına, yakalanan suçluluk telaşı içerisindeki sanıkların oluşa ve hayatın normal akışına uymayan hazırlık beyanları ile yargılama aşamasında birbirini suçlayan çelişkili savunmalarına ve dosya içeriğine göre suçu subuta eren sanıkların mahkumiyetleri yerine beraatleri yönünde kurulan hükmün bozulması geretiği düşüncesinde olduğumuzdan sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyoruz.