 |
T.C.
YA R G 1 T A Y
8. Ceza Dairesi
E. 1995/13497
K. 1995/16706
T. 7.12.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KARARDA ÇELİŞKİ YARATILMASI
ÖZGÜRLÜĞÜ DARALTMA (HÜRRİYETİ TAHDİT)
TESELSÜL
KARAR ÖZETİ Özgürlüğü kısıtlama (hürriyeti tahdit) suçunun bütünlüğü içinde yer alan etkili eylem suçundan mahkumiyete, diğer suç vasfından beraate karar verilerek çelişki yaratılması, yasaya aykırıdır.
Birlikte kaldıkları ağıldan zaman zaman ayrılıp dönmesine izin vererek dokuz gün süreyle sanıkların mağduru maddi ve manevi cebir ve tehdit altında tuttukları, darp ettikleri, mağdurun suçlamaları ve Adli Tıp Raporundan anlaşıldığından, özgürlüğü kısıtlama suçu sübut bulmuştur. Etkili eylem boyutlarına göre özgürlüğü kısıtlama suçu içersinde bütünleştirilmelidir.
Değişik zamanlarda yapılan darbelerin toplamından oluşan genel beden travması eyleminde, TCK.nun 80. maddesi uygulanmaz.
(765 s. TCK. m. 80,456/1, 179)
Hürriyeti tahdit, etkili eylem ve ırza tasaddi suçlarından sanıklar Satılmış, Murat, Ömer'in yapılan yargılanmaları sonunda; tüm sanıkların ırza tasaddi suçlarından beraatlerine, sanık Murat'ın etkili eylemden beraatine, sanıklar Satılmış ve Ömer'in hürriyeti tahdit suçundan beraatlerine, diğer suçlardan hükümlülüklerine dair, (Çankırı Ağır Ceza Mahkemesi)'nden verilen 15.2.1995 gün ve 15 esas, 12 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi sanıklar ve müdahiller vekili tarafından istenilmiş olduğundan; dava evrakı C. Başsavcılığı'ndan tebliğname ile 30.10.1995 günü Daireye gönderilmekle incelenip, gereği düşünüldü:
1- Sanıklar Satılmış, Ömer ve Murat hakkında ırza tasaddi, ayrıca Murat hakkında müessir fiil suçlarından elde edilen delillerin mahkumiyete yeterli ve elverişli nitelikte bulunmadığı mahkemece kabul edilerek karar yerinde gerekçeleri gösterilmek suretiyle tartışılıp, değerlendirilmiş bulunmakla, bu konulara ilişkin beraat kararları usul ve yasaya uygun görülmekle hükmün bu bölümlerinin istem gibi (ONANMASINA).
2- Sanıklar Satılmış ve Ömer haklarında özgürlüğü kısıtlama ve etkili eylem suçlarından vaki temyize gelince;
A- Hürriyeti tahdit suçunun bütünlüğü içerisinde yer alan müessir fiil suçundan ceza hükmü kurulduğu halde diğer suç vasfından beraate karar verilmesi suretiyle çelişki yaratılması,
B- Sanıklardan Satılmış'ın küçükbaş hayvan satışından elde ettiği 70.000.000 liranın, aynı ağılda birlikte kaldıkları anlaşılan mağdur müdahil Isa tarafından çalındığı inancı ile onu suçlamalarıyla başladığı, baba oğul sanıklarca da kabul edilen olayda mağdur İsa'nın 9 gün gibi uzun bir süreçte zaman zaman ayrılıp dönmesine imkan verilmekle beraber, İsa'nın aşamalarda ısrarlı ve tutarlı ithamlarının Adli Tıp raporunda ayrıntıları gösterilen enfekte yanıklar içeren ve uzun süreli darp izlerini tanımlayarak genel beden travması tanısı ile gerçekleştiği anlaşılan olgu ve bulgular karşısında mağduru maddi ve manevi cebir ve tehdit altında tuttukları belirlenen sanıklara isnad olunan hürriyeti tahdit suçunun subutunu kabule zorunluluk bulunduğu ve etkili eylemin boyutlarına göre oluşan bu suç içerisinde bütünleştirilmesi hususu gözetilmeyerek suç niteliğinin tayininde yanılgıya düşülmesi,
C- kabul ve uygulamaya göre de; TCK.nun 456/1. maddesini ihlal niteliğinde oluşan etkili eylemin tek bir darbe ürünü olmayıp değişik zamanlarda yapılan darbelerin toplamından meydana gelen genel beden travması niteliğinde bulunduğu cihetle TCK.nun 80. maddesinin tatbik kabiliyetinin olamayacağının gözetilmemesi,
Bozmayı gerektirmiş, sanıklar vekili ve müdahiller vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı (BOZULMASINA), 7.12.1995 gününde oybirliği ile karar verildi.