 |
T.C.
YARGITAY
8. Ceza Dairesi
Esas no : 1994/6163
Karar no : 1994/7188
Tarih : 10.06.1994
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Halkı bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmekten sanık Şeyh Davut Karadış'ın yapılan yargılaması sonunda; Beraetine dair (İSTANBUL) 1. Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesinden verilen 29.3.1994 gün ve 225 esas, 44 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi C.Savcısı tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı C.Başsavcılığından tebliğname ile 12.5.1994 gün daireye gönderilmekle incelenip gereği düşünüldü:
KARAR : Sanığın sorumlu yazı işleri müdürlüğünü deruhte ettiği 8 Temmuz 1993 günlü özgür Gündem gazetesinde (Silopi'ye yapılan saldırıda 4 kişi öldü, çok sayıda ev ve işyeri tahrip oldu) mahşeti ile yine daha büyük puntolarla (Devlet Silopi ve Derike kurşun yağdırdı) başlığı altında yayımlanan, savuunmaya göre muhabirden alınan bilginin aktarılmasından ibaret olan mahkemenin kabulüne göre kamuda telaş ve heyacan doğurabilecek abartılı niteliği olmakla birlikte haber özelliği ağırlığı benimsenen yazı içeriğinde (önceki gece Siloppi'ye 4 saat havan topları ve roket atarlarla saldıran Devlet güçleri ikisi çocuk 4 kişinin ölümüne, 15 kişinin yaralanmasına neden oldu, Derik ilçesinde de birçok işyeri tahrip oldu) sözleri ile başlatılıp, 11. sayfasında ayrıntısı sürdürülerek Silopi ve Derik de bu saldırılar sonucu ölen ve yaralananlar ismen belirtilmekle birlikte, telefonla iletişim kurulduğu bildirilen kaynağı muhayyel bir Silopiliye atfen (Garillalar gece devletin kurumlarına baskın düzenledi o sırada Devlet Güçleri hiçbir ateş açmadı, gerilla çekildikten sonra devlet bu sefer ortalığa rastgele ateş açmaya, havan topu atmaya başladı, işyerleri tahrip edildi, ekili alanlar yandı, bütün evleri arayan askerler baskınla bulduklarını götürdüler, herkesi yerlerde sürüklüyorlardı, bazılarının kafası kırıldı, devlet hayvanlarımızı bile öldürdü, canlı ne buldularsa öldürdüler) biçiminde anlatıma yer verildiği anlaşılmaktadır.
Yazı bütününde ana tema (etnik ayrıcalıklı mazlum bölge halkına devletin saldırısı) mesajıyla işlenmekte, gerilla olarak adlandırılan illegal gülerin taciz ateşinden sinen ve karşılık vermekten sonra bölge halkından aldığı imijı getirilmekte, Devlet ve halk düşman kutuplar halinde gösterilmekte, halkta Devlete karşı başkaldırı tohumları ekilmekte, kin ve nefret duyguları yaratılıp, ateşi körüklenmek istenmektedir.
Kamu düzenine karşı crümler başlığı altında yer alan TCK.nun 312. maddesi suç işlemeye dolayısıyla tahrik, (kapalı tahrik) olarak nitelendirilen tehlike suçu tipindedir. Mahkeminin topluluğu tahrike yönelik daha açık ve net cümleler bulunmadığı şeklindeki gerekçesi, bu suçun hukuki yapısı ile bağdaşamamaktadır..
Yazı bütünü itibariyle göre halkını, etnik köken ve bölge ayrımı gözetilerek, Devlete karşı kin ve düşmanlığa açıkca tahrik edecek biçimde özel kasıtla yayımlanmış olduğu ve müsnet suçun unsurları açıkca oluştuğu halde objektif habercilik çerçevesinde yorumlanarak yayın amacıyla bağdaştırılamayan bir değerlendirmeyle yazılı şekilde beraat kararı ittihazı.
SONUÇ : Bozmayı gerektirmiş C.Başsavcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı istem gibi (BOZULMASINA), 10.6.1994 gününde oybirliği ile karar verildi.