 |
T.C.
YARGITAY
8. Ceza Dairesi
E: 1989/5999
K: 1989/7410
T: 05.10.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Sahtecilikten sanık İbrahim'in yapılan yargılanması sonunda; Beraatine dair (Tokat Ağır Ceza Mahkemesi)nden verilen 21.3.1989 gün ve 201 easas, 29 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi C. Savcısı tarafından istenilmiş olduğundan, dava evrakı C. Başsavcılığı'ndan tebliğname ile 10.7.1989 günlü daireye gönderilmekle incelenip gereği düşünüldü:
KARAR : Kalpazanlık ve evrakı nakdiye sahtekarlığında yapılacak tetkiklerin CMUK.nun 84. maddesi hükmüne göre gerektiğinde paranın hakikisini basan makama tetkik ettirilmesi öngörülmüş, yabancı paralar içinde aynı işlemin yapılması gerekmiş olmasına, hiyabeten seçilen Merkez Bankası'nda görevli bilirkişilerin düzenlediği 25.1.1988 tarihli rapor uygulama açısından gerekli hususları kesin olarak göstermediğinden suç konusu Amerikan Doları'nın Merkez Bankası Kambiyo Müdürlüğü'ne gönderilerek:
1 - Taklit ve tağyir edilmiş bulunan suç konusu Dolar'ın bu işlerle uğraşmış olsun olmasın ilk bakışta sahteliğinin herkes tarafından anlaşılıp anlaşılamıyacağının başka bir alatımla sürüm kaabiliyeti (iğfal) bulunup bulunmadığının saptanması, bulunmadığı takdirde eylemin suç teşkil etmeyeceği,
2 - İğfal (sürüm) kaabiliyetinin varlığı, başka bir alatımla suç konusu Doların sahte ve aldatıcı nitelikte olduğunun bildirilmesi durumunda bu aldatıcılığın taklitin yapılışındaki özen ve ustalık derecesine göre bu işlerde uğraşsın uğraşmasın herkes tarafından kolaylıkla farkedilebileceğinin bildirilmesi durumunda sanığın eyleminin suç oluşturacağı, ancak hakkında TCK.nun 321. maddesinin uygulanması gerekeceği gözönünde tutularak kesin görüş alınması gerekirken yukarıda eksik yanı vurgulanan rapor dayanak yapılarak yazılı şekilde sanığın beraatine karar verilmiş olması,
Bozmayı gerektirmiş O Yer C. Savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden dolayı BOZULMASINA, 5.10.1989 gününde oybirliğiyle karar verildi.