 |
T.C.
YARGITAY
7. Hukuk Dairesi
E: 2003/2463
K: 2003/2927
T: 14.10.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- KADASTRO TESBİTİNE İTİRAZ
- TESBIT TARİHİNE KADAR 20 YILLIK KAZANDIRICI ZAMANAŞIMI ZİLYETLİĞİNİN DOLMASI
- TAŞINMAZIN DAVACI ADINA TAPUYA TESCİLİ
İçtihat Özeti: 85. parsele revizyon gören eski tarihli tapu kaydı mülkiyet belgesi olduğu ve dava konusu taşınmazı hali yer okumaktadır. Diğer yönden; 4753 sayılı Yasa uyarınca devlet tarafindan oluşturulan mer'a tahsis haritası dava konusu taşınmazı kapsamadığı gibi çekişmeli taşınmazı tarım toprağı olarak göstermesi karşısında, taşınmaz mer'a değildir.
Taşınmaz üzerinde davacı tatafın 20 yılı aşan zilyetliği de bulunduğu toplanan delillerle sabit olduğundan; taşınmazın davacı adına tapuya tesciline karar verilmesi gerekir.
(3402 s. Kadastra K. m. 14)
(743 s. MK. m. 639)
(4721 s. MK. m. 713)
(4753 s. ÇTK. (Mülga))
Taraflar arasında kadastro tesbitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı Hakkı tarafından istenilmekle temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşılmakla dosya incelendi, dosyadaki belgeler okundu. Tetkik hakiminin açıklamaları dinlendi. Gereği görüşüldü:
Hükmüne uyulan Yargıtay bozma ilamında özetle, komşu parsele uygulanan tapu kaydı ilk oluştuğu günden itibaren tüm gittileri ile birlikte getirtilerek ve komşu 396 parsel sayılı taşınmazında mera olarak sınırlandırıldığı da gözönüne alınarak ve mera krokisi de gereği gibi uygulanarak taşınmazın meradan kazanılıp kazanılmadığının araştırılması gerektiği yönüne değinilmiştir. Bozmasonrası yapılan yargılama sonunda davanın reddine, taşınmazın mera olarak sınırlandırılmasına karar verilmiş, hüküm davacı Hakkı tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece bozma kararına uyulduktan sonra yapılan araştırma sonunda dava konusu taşınmazın mera olarak sınırlandırılmasına karar verilmiştir. Bozma kararına uyulmakla taraflar yararına usuli kazanılmış hak doğar ve mahkemece bozma kararında ör:ıgörülen hususların aynen yerine getirilmesi gerekir. 1953 yılında yörede tanzim edilen mera tahsis harita ve tutanağına göre dava konusu 87 parsel sayılı taşınmazın mera tahsis haritasıve tutanağı kapsamı dışında kaldığı, mera haritasında nizalı taşınmazın tarım toprağı niteliğinde mezruu arazi olarak işaret edildiği, diğer yönden taşın maza kuzey yönde komşu 85 parsel sayılı taşınmaza revizyon gören ve bu yere ait olduğu saptanan tapu kaydı da dava konusu yeri, hali arazi olarak nitelendirdiği toplanan delillerle belirlenmiştir. 85 parsele revizyon gören eski tarihli tapu kaydı mülkiyet belgesidir. Mülkiyet belgesi olan tapu kaydı dava konusu taşınmazı hali yer okumakta, diğer bir anlatımla mera olarak sınır göstermemektedir. Bu durumda devletin oluşturduğu mülkiyet belgesinin sınırlarına değer verilmesi gerekir. Diğer yönden aynı zamanda 4753 sayılı Yasa uyarınca devlet tarafından oluşturulan mera tahsis haritası dava konusu taşınmazı kapsamadığı gibi nizalı taşınmazı tarım toprağı olarak göstermesi karşısında, taşınmazın mera olmadığı tartışmasızdır. Az yukarda belirtilen resmi kayıtlar karşısında yoruma müsait diğer delillere hakim tarafından değer verilmemesi gerekeceği de bir hukuk ilkesidir. Taşınmaz Üzerinde davacı tarafın 20 yılı aşan zilyetliği de bulunduğunu dinlenen yerel bilirkişi ve tanık sözleri ile belirlenmiş olmasına göre taşınmazın davacı taraf adına tapuya tesciline karar verilmesi gerekirken, bu konuda yanılgıya düşülerek yazılı biçimde karar verilmesi isabetsiz, davacı tarafın bu nedenlerle yerinde olan temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), 14.10.2003 gününde oybirliği ile karar verildi., /
......