 |
T.C.
YARGITAY
7. Hukuk Dairesi
Esas no: 1999/4624
Karar no: 1999/5055
Tarih: 1.11.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
HAK SAHİPLERİNİ TESBİT KOMİSYONU KARARI
İDARE, GENEL VE KADASTRO MAHKEMELERİNİN GÖREVİ
GÖREVSİZLİK KARARI
ÖZET: 2924 sayılı Kanunun 4127 sayılı Kanunla değişik hükümlerince bu kanuna dayanılarak çıkarılan yönetmelik hükümlerince hak sahibini tesbit ettiğine göre; tesbit komisyonu kararı idari niteliktedir.
İdari nitelikteki kararların inceleme ve denetim yeri İdare Mahkemeleridir. Kadastro ve Genel Mahkemelerde davaya bakılamaz.
(1086 s. HUMK. m. 7, 27)
(2924 s. OKDHK. m. 11)
Taraflar arasında kadastro tesbitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtayca davacı tarafından duruşmalı olarak incelenmesi istenilmiş ve isteğin kanuni süresinde olduğu anlaşılmış ise de hüküm tarihinde taşınmazın değeri kanunda mürafaa için öngörülen 200.000.000 lirayı geçmediği anlaşıldığından ve duruşma masraflarını yatırmadığından duruşma isteminin reddine, dosyanın evrak üzerinde incelenmesine karar verilip tetkik hakiminin raporu okundu. Gereği görüşüldü:
Davacılar Gülistan ve paydaşları hak sahiplerini tesbit komisyonunca davalı Durkadın adına yapılan tesbite karşı askı ilan süresi içinde dava açmışlardır. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacılar tarafından temyiz edilmiştir.
Dava 2924 sayılı Kanunun 4127 sayılı Kanunla değişik hükümlerince kurulan hak sahiplerini tesbit komisyonunca oluşturulan komisyon kararının iptaline ilişkindir. Hak sahiplerini tespit komisyonu bu konuda çıkarılan yönetmelik hükümlerine göre inceleme yaparak hak sahibini tesbit ettiğine göre komisyonun yaptığı işlem idari niteliktedir. İdari nitelikteki davaların inceleme görevi Kadastro Mahkemesine ait olmayıp davanın idari Yargıda açılması gerekir. Nitekim, Uyuşmazlık Mahkemesinin 21.6.1999 günlü 10/18 sayılı kararı da aynı niteliktedir. Mahkemece bu yön göz önünde tutularak davanın görev yönünden reddine, dosyanın talep halinde görevli bölge İdare Mahkemesine gönderilmesine karar verilmesi gerekirken, işin esası incelenerek yazılı biçimde hüküm kurulması isabetsiz, davacı tarafın temyiz itirazları yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), bozma nedenine göre işin esasının incelenmesine yer olmadığına, 1.11.1999 gününde oybirliği ile karar verildi.