 |
T.C.
YARGITAY
7. Hukuk Dairesi
Esas No : 1998/3029
Karar No : 1998/3782
Tarih : 18.9.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ZİLYEDİN BEYANLAR HANESİNDE GÖSTERİLME
KOŞULLARI
ORMAN KÖYÜ NÜFUSUNA KAY1TLI OLMA
5 YILLIK ZİLYEDLİK
KARAR ÖZETİ: Dava konusu taşınmazda davacının zilyet olduğunun kütüğün beyanlar hanesinde gösterilmesine karar verilmiş ise de; tesbit tutanağında taşınmaz üzerinde davacının zilyet olduğundan söz edilmemiş, Hazine işgalinde olduğu açıklanmıştır. Ayrıca, tesbit tutanağı içeriği ile dinlenen bilirkişi ve tanık sözleri arasında aykırılık vardır. Bunun üzerinde de durulmadığı gibi bu kişilerin hak sahibi olabilmeleri için 4127 sayılı Yasa ile bazı koşullar getirilmiş özellikle zilyedin taşınmazın bulunduğu aynı köy nüfusuna kayıtlı olması yada kanunun yürürlüğüne girdiği tarihten geriye doğru 5 seneden beri o yerde oturması koşulu getirilmiştir.
O halde anılan yasa hükmünce araştırına yapılmalı sonucuna göre hüküm kurulmalıdır.
(4127 s. OK. m.11, 12/2)
Taraflar arasında kadastro tesbitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle temyiz isteğinin kanuni süresinde olduğu anlaşıldı. Tetkik raporu ve dosyadaki belgeler okundu, gereği görüşüldü:
Kadastro sırasında 67 ada 5 parsel sayılı 279,15 m2 yüzölçümündeki taşınmaz Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerden olduğundan söz edilerek Hazine adına tesbit edilmiştir. Davacı Dursun taşınmazı tesbitten önce satın aldığını, zilyet olduğunu, bu nedenle kendi tasarrufunda olduğunun karar altına alınması istemi ile dava açmıştır. Mahkemece davanın kabulüne taşınmazın davacının tasarrufunda Olduğunun beyanlar hanesinde gösterilmesine karar verilmiş, hüküm davalı hazine tarafından temyiz edilmiştir
Dava konusu taşınmazda davacının zilyet Olduğunun kütüğün beyanlar hanesinde gösterilmesine karar verilmiş isede; tesbit tutanağında taşınmaz üzerinde davacının zilyet olduğundan söz edilmemiş, Hazine işgalinde olduğu açıklanmıştır, dinlenen bilirkişi ve tanıklar ise taşınmazın orman sınırları dışına çıkarıldığı tarihte davacının zilyetliğinde olduğunu söylemişlerdir Bu durumda, tesbit tutanağı içeriği ile dinlenen bilirkişi ve tanık sözleri arasında aykırılık meydana gelmiştir. Mahkemece bu aykırılık üzerinde durulmamış giderilmemiştir. Öte yandan, taşınmazdaki zilyedin kütüğün beyanlar hanesinde gösterilmesi için 4127 sayılı Yasa ile bazı koşullar getirilmiş özellikle zilyedin taşınmazın bulunduğu aynı köy nüfusunda kayıtlı olması ya da 5 seneden beri o yerde oturuyor olması öngörülmüştür. Mahkemece, bu yön üzerinde durulmamış ve davacının taşınmaz üzerinde zilyetliği var ise belirtilen koşulları taşıyıp taşımadığı araştırılmamıştır Böylesine yetersiz araştırma ve inceleme ile hüküm verilemez. O halde yukarıda açıklandığı gibi zilyetlik araştırması yapılmalı sonucuna göre hüküm kurulmalıdır Bu nedenlerle Hazinenin temyiz itirazları yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün (BOZULMASINA) 18.9.1998 gününde Oybirliği ile karar verildi.