 |
T.C.
YARGITAY
7. Hukuk Dairesi
E. 1997/1480
K. 1997/2007
T. 3.4.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
TAPU KAYDI KAPSAMININ BELİRLENMESİ
KAÇAK VE YİTİK KİŞİYE AİT TAŞINMAZ
YÖNTEME UYGUN ORMAN ARAŞTIRMASI
KARAR ÖZETİ : Davacı tarafın tutunduğu, dava dışı 74 parsel sayılı taşınmaza revizyon gören, tescil hükmü ile oluşan, tapu kaydının dayanağı haritada kenar uzunlukları belirtildiğine göre yerine uygulama olanağının bulunduğu dikkate alınmalı, tapu kaydının kapsamı 3402 sayılı Kadastro Kanununun 20/A maddesi hükmünce belirlenmelidir.
Çekişmeli 199 parsel sayılı taşınmaz tapu kaydı kapsamı dışında kaldığı takdirde, kayıtta, batıda "LEVENT" olarak tarif edilen sınır yerinin, çekişmeli taşınmaz olabileceği göz önünde tutulmalı, bu nedenle dava konusu taşınmazın kaçak ve yitik kişilerden kanunları uyarınca devlete kalan taşınmazlardan olup olmadığı araştırılmalı, taşınmazın kaçak ve yitik kişilerden kaldığı saptandığı takdirde, sürdürülen zilyetliğin süresi ne olursa olsun hukukça değer taşımayacağı düşünülmeli, ayrıca, komşu 157 parsel sayılı taşınmazın, orman niteliği ile Hazine adına tesbit edildiği dikkate alınarak, yönteme uygun şekilde orman araştırılması yapılmalı, bundan sonra toplanan ve toplanacak tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre hüküm kurulmalıdır.
(3402 s. Kadastro K. m. 13, 20/A, 14)
Taraflar arasında kadastro tesbitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin yasal süresinde olduğu anlaşıldı, tetkik raporu ve dosyadaki belgeler okundu, gereği görüşüldü:
Kadastro sırasında 74 parsel sayılı 1210.22 m2 yüzölçümündeki taşınmaz, tapu ve vergi kaydına, zilyetliğe dayanılarak davacı Mehmet adına, 199 parsel sayılı 567.29 m2 yüzölçümündeki taşınmaz ise, 74 parsel sayılı taşınmazın tapu kaydı yüzölçümü fazlası olarak davalı Hazine adına tesbit edilmiştir. Davacı Mehmet, taşınmazının 567.29 m2 noksan yazıldığını, 199 sayılı parselin de kendisine ait tapu kaydının kapsamında kaldığını ileri sürerek, dava açmıştır. Mahkemece davanın kabulüne, 74 ve 199 parsel sayılı taşınmazların davacı Mehmet adına tapuya tesciline karar verilmiş; hüküm, davalı Hazine tarafından temyiz edilmiştir.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık, 199 parsel sayılı taşınmazla ilgilidir. Mahkemece, dava ve temyiz konusu 199 parsel sayılı taşınmazın davacı Mehmet'in tutunduğu ve 74 sayılı komşu parsele revizyon gören tapu kaydının kapsamında kaldığı gerekçe gösterilerek hüküm kurulmuş ise de, davacı tapu kaydının geldisini oluşturan tapu kaydı tescil davası sonunda kurulmuş olup, haritaya dayalıdır. Mahkemece, tapu kaydının dayanağı harita örneği getirtildiği halde uygulanmamış, kapsamı belirlenmemiştir. Tapu kaydının dayanağı haritanın bir kenarının 12 metre, diğer kenarının 70 metre uzunluğunda olduğu haritasında gösterilmiştir. Kaydın dayanağı haritanın kenar uzunlukları belli olduğuna göre, uygulama olanağı vardır. Bu durumda, tapu kaydının uygulanması ve kapsamının haritaya göre belirlenmesi gerekirken, 3402 sayılı Kadastro Kanununun 20. maddesine göre kayıt kapsamı uygulanabilir nitelikteki haritasına göre belirlenmemiştir. Öte yandan, davacı tapu kaydının batı sınırında Levent isimli kişinin taşınmazı gösterilmiştir. Dosya içeriğinden batıda gösterilen Levent adının, komşu taşınmazın sahibinin soyadı olduğu anlaşılmaktadır. Nevarki, eylemli olarak batıda Levent soyadlı kişinin taşınmazı değil, 157 parsel sayılı orman niteliği ile Hazine adına tesbit edilen taşınmaz bulunmaktadır. Mahkemece bu yön üzerinde durulmamış, taşınmaz tapu kaydı kapsamı dışında ise; Levent taşınmazının, bu taşınmaz olduğunun kabulü gerekip gerekmediği, Levent'in malları Hazineye kalan kişilerden olup olmadığı araştırılmamış, bu gibi taşınmazların zilyetlikle kazanılamayacağı üzerinde durulmamış, belgesiz zilyetlikle edinme koşulları yönünden de bir araştırma yapılmamıştır. Böylesine yetersiz araştırma ve inceleme ile hüküm kurulamaz. O halde, davacı tapu kaydının 74 sayılı komşu parselin doğu, kuzey ve güney sınırları esas alınarak haritası ile kapsamı belirlenmeli, taşınmaz; tapu kaydı kapsamı dışında ise yukarıda açıklandığı gibi araştırma yapılmalı, bu konuda 157 parsel sayılı ormanlık alanla ilgili kayıt ve belgeler de göz önünde tutulmalı, dava konusu taşınmazın orman niteliğinde olup olmadığı konusunda usulüne göre araştırma yapılmalı, varılacak sonuca göre hüküm kurulmalıdır. Böylesine bir araştırma yapılmadan yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), 3.4.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.